Societat 30/04/2019

La Creu Roja comença a dissenyar estratègies per la lluita contra el canvi climàtic

El vicepresident de l'entitat, David Fraissinet, adverteix que les projeccions de futur són alarmants

Agència ANA
2 min
El vicepresident de la Creu Roja Andorrana, David Fraissinet, i Jean Jacques Eledjam, president de la Creu Roja Francesa. / CREU ROJA ANDORRANA

Andorra la VellaLa Creu Roja Andorrana ha començat a treballar en la definició d’aquelles accions, campanyes i projectes que permetran acompanyar i donar eines a la població andorrana per adaptar-se als efectes del canvi climàtic. Prop de 400 experts internacionals han participat aquest mes d’abril a la cimera 'Salut i canvi climàtic: guarir una humanitat a 2 graus més', la 'COP humanitària', celebrada a Cannes en el marc del centenari de la creació de la Federació Internacional de la Creu Roja i la Mitja Lluna Roja. El vicepresident de l’entitat a Andorra, David Fraissinet, va prendre part en l’esdeveniment que tenia com a principal objectiu alertar i mobilitzar la comunitat internacional i l’opinió pública sobre l’impacte que tindrà l’increment de la temperatura mitjana al planeta, tal com informen des de l'ONG.

Durant dos dies, el 15 i 16 d’abril passats, els experts van posar damunt la taula les conseqüències que avui dia ja es viuen en diferents punts del món –catàstrofes naturals, moviments de població, malnutrició, onades de calor, etcètera– amb els efectes que totes elles tenen sobre la salut humana. Fraissinet adverteix que les projeccions de futur són alarmants i que, segons les estimacions que van aportar els experts de l’OMS, està previst que entre el 2030 i el 2050 el canvi climàtic provoqui més de 250.000 morts més cada any causades per malnutrició, paludisme i altres epidèmies, com els cops de calor i les diarrees. De fet, segons explica Fraissinet, si una cosa ha deixat clara la cimera és que 100 milions de persones corren el perill d’entrar en situació d’extrema pobresa durant la pròxima dècada i existeix el risc real de retorn de malalties que ja havien desaparegut.

En aquest sentit, el vicepresident de l'ONG considera que "la Creu Roja té un paper important a jugar, pel fet que hi ha una necessitat urgent d’adaptar-se a les realitats del canvi climàtic", un fet que passa per analitzar i reformular serveis i projectes des del punt de vista de la realitat de cada territori, en cas que sigui necessari. Paral·lelament, considera que s’ha de treballar en campanyes per conscienciar la població i les autoritats del fet que el canvi climàtic és també un problema sanitari.

La participació de la Creu Roja Andorrana en aquesta conferència mundial permetrà a l’entitat traslladar i adaptar els plans d’acció de l’estratègia que la cimera ‘COP humanitària’ ha començat a treballar per aplicar a tots els països amb la ferma voluntat d'"escoltar, ajudar i acompanyar el futur". Durant els dos dies de desenvolupament de la cimera, Fraissinet va poder parlar directament amb els presidents d’altres societats nacionals de la Creu Roja de països afectats directament per aquesta realitat i considera que la Creu Roja té un rol important per ser l’interlocutor dels governs ja que, segons el seu parer, "els compromisos que prenen molts polítics no està reflectit en els fets i la Creu Roja té l’obligació d’incidir en el seu compliment, en aquest cas, els de la COP 2 i els ODS 2030 de l’ONU".

stats