Publicitat
Publicitat

Crítiques a les xarxes per la "manca de consciència" dels corredors de l'Ultra Trail

Afirmen que es crea un "servei de taxi en helicòpter gratuït" i es malgasten recursos públics i serveis en rescats de persones inexpertes o poc conscients de la dificultat d'aquestes proves

Milers de persones corren aquest cap de setmana per les muntanyes del país participant en les diferents curses de l'Andorra Ultra Trail. L'esdeveniment, com reconeixen des de l'organització, ha guanyat afluència i popularitat en els darrers anys però això fa, segons alguns, que hi hagi corredors que no es mostrin conscients de la dificultat i dels sacrificis que suposa participar-hi.

Les xarxes socials recollien aquest diumenge l'opinió del corredor andorrà Xavi Teixidó que identificava l'Ultra Trail amb una '"imprudència en muntanya". Segons exposa l'atleta, la cursa ofereix "servei de taxi en helicòpter gratuït" per anar a buscar corredors que no són prou conscients de les condicions o són massa inexperts per valorar les dificultats d'aquest tipus de curses.

Teixidó manifesta que aquests desplaçaments constants de l'helicòpter comporten una despesa important i un risc per als rescatadors i no se'ls abona el cost del rescat. D'altra banda, també reflexiona sobre la possibilitat que hi hagi un servei d'urgència al mateix temps que s'està fent un rescat d'un corredor inexpert, tenint així els efectius del Grup de Rescat de Muntanya i l'helicòpter ocupats.

De fet, altres esportistes i persones relacionades amb les activitats de socors han compartit aquest posicionament posant en qüestió la despesa de recursos públics que aquestes pràctiques suposen i l'ús d'aquest servei per a un fi particular.

Els Bombers no han pogut, per ara, precisar el nombre de rescats realitzats durant aquesta edició, però segons les informacions d'edicions anteriors, el 2013 van fer en un dia 5 rescats de muntanya de participants de l'Ultra Trail Vallnord. Rescats "per lesions habituals en aquest tipus de proves, per les quals s'ha hagut de traslladar els corredors a l'hospital", assenyala la notícia de l'ANA. Des de l'organització, però, han destacat que enguany les nits no han estat tan fredes i no han hagut d'atendre hipotèrmies ni corredors perduts.

El que sí es coneix és el dispositiu que preveuen per aquestes proves amb 15 efectius del GRM en punts estratègics, 2 efectius amb l'helicòpter, 6 efectius en dos vehicles 4x4 i dues tendes d'assistència.