Publicitat
Publicitat

BPA limita la reitrada d'efectiu a 2.500 euros setmanals

Els clients, que han format llargues cues per retirar els seus diners, tampoc poden fer disposicions des dels caixers automàtics superiors a 300 euros. Els fons d'estalvi han quedat bloquejats però l'INAF els garanteix fins a 100.000 euros

Els administradors provisionals de l'INAF a Banca Privada d'Andorra han acordat limitar aquest dilluns les disposicions de xecs, transferències nacionals i internacionals, mitjans de pagament, rebuts, efectes i operativa de caixa a un import màxim de 2.500 euros setmanals per compte.

És amb aquesta situació amb la que s'han trobat els clients que aquest dilluns al matí han acudit a les oficines de BPA amb l'objectiu de retirar els seus diners després de la intervenció del banc la setmana passada. La preocupació dels clients ha format llargues cues que arribaven fins a fora de la seu central de l'entitat. Alguns testimonis han explicat a l'ARA que a més de la limitació per les disposicions d'efectiu, que els caixers automàtics no funcionaven amb les targetes de crèdit.

Les extraccions dels caixers es limiten a 300 euros

A primer hora del matí, abans de l'obertura de les oficines, els clients de la Banca Privada d'Andorra ja esperaven a les portes de les diferents sucursals per poder conèixer la situació dels seus comptes corrents. Alguns amb intenció de retirar els diners i altres simplement per informar-se, han hagut de fer cues de més de dues hores, ja que els caixers automàtics no han funcionat durant tot el matí. Fonts de la pròpia entitat han informat els clients que s'estava configurant el sistema per limitar les extraccions a 300 euros, "fins a nova ordre".

Els curiosos que passejaven per l'avinguda Carlemany s'aturaven per fer fotos i preguntar per la situació als propis clients que esperaven a les portes de la seu central de BPA i que encara no tenien més informació que la que havien pogut sentir als mitjans de comunicació. La majoria dels clients s'han mostrat preocupats pel que pugui passar amb els seus estalvis, alguns d'ells, fins i tot, han descarregat el seu malestar amb la premsa.

A dins de les oficines no hi cabia ni una agulla, els clients esperaven el seu torn fins arribar als gestors, que acompanyats per personal de l'INAF, informaven els clients de la limitació de les disposicions d'efectiu a 2.500 euros setmanals per compte. A més, aquesta informació els la feien arribar amb un informe escrit al qual ha pogut tenir accés l'ARA.

Fons d'estalvi bloquejats

En sortir de les oficines, els clients explicaven que només havien pogut treure un màxim de 2.500 euros del compte corrent i no de cap dels fons d'estalvi, que de moment han quedat totalment bloquejats. Amb tot, des de l'INAF s'ha informat que aquest organisme, tal i com fixa la legislació de la Comunitat Europea, garanteix fins a 100.000 euros per a cada dipòsit, sempre i quan el banc estigui operatiu.

A més a més, els tràmits per fer qualsevol operació els clients asseguraven que "són molt feixucs, verifiquen totes les dades i comproven qualsevol moviment amb cautela i hem de firmar les dues persones que estem al compte".

Entre els estalviadors s'han escoltat afirmacions com "això sembla el corralito", "ells fiquen la pota i nosaltres paguem el pato" o "ens intenten tranquil·litzar però no sabem fins quan s'allargarà la situació".

La situació es repeteix a l'oficina de la plaça Rebés

Els clients que han acudit a les oficines de la plaça Rebés d'Andorra la Vella han patit els mateixos problemes. D'entrada, han reconegut que s'ha limitat la retirada d'efectiu dels comptes corrents a 2.500 euros setmanals i alguns han apuntat que els dipòsits "no es poden tocar", encara que d'altres han explicat que els han assegurat que "estan garantits".

Amb tot, una quinzena de persones s'aplegaven a les portes de l'entitat moments abans que obrissin les portes i durant les primeres hores el degoteig de clients ha estat constant formant cues importants.

També als caixers alguns clients han declarat tenir problemes per treure efectiu i han informat que han rebut un avís dient que la seva operació no es podia tramitar. De la seva banda, els treballadors han reconegut no tenir massa informació sobre el futur del banc i de la seva feina.

El Govern aprova mesures cautelars

El Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) ha publicat aquest dilluns al matí el decret d'aprovació de mesures cautelars de caràcter temporal en relació a les operacions que poden realitzar els clients de BPA. D'aquesta manera, el Govern ha permès a l'INAF que els administradors provisionals mancomunats de BPA puguin adoptar les mesures cautelars necessàries "per preservar els interessos dels clients i salvaguardar l'estabilitat i el valor de l'entitat, així com salvaguardar l'estabilitat i reputació del sistema financer andorrà, promoure la confiança en aquest i contribuir a reduir el risc sistèmic".

Segons el decret, les mesures que es poden fixar són límits quantitatius a la lliure disposició de saldos, comptes corrents, comptes de crèdit o de qualsevol altre tipus, així com la transmissió, endossament o cessió d'efectes canviaris; establir controls qualitatius extraordinaris per raó de la tipologia de la clientela i de l'avaluació de les seves circumstàncies particulars, amb especial atenció a les petites i mitjanes empreses; fixació de límits quantitatius a la utilització de mitjans de pagament i operativa de caixers i establir límits a la recepció i transmissió d'ordres en relació amb instruments financers.

Amb aquest decret, l'INAF ha procedit a limitar les disposicions d'efectiu a BPA, fins a un màxim de 2.500 euros per setmana i per compte.

S'executen les transferències entre bancs andorrans

Les ordres que BPA va rebre la setmana passada per transferir imports inferiors a 50.000 euros cap a la resta d'entitats andorranes s'han estat executant durant la jornada d'aquest dilluns. Fonts del Govern han assegurat que les ordres s'estan executant en aplicació estricte de la normativa antiblanqueig. D'altra banda, l'Executiu continua treballant per poder assegurar que l'entitat pugui tornar a operar amb l'exterior.

Etiquetes