Societat 13/10/2018

Cuina russa: riquesa multicultural i varietat de sabors

Les sopes, les empanades o la carn marinada predominen dins d’una gastronomia especialment calòrica

Menja't Andorra
2 min

Andorra la VellaRússia és un país de grans dimensions, amb una gran diversitat cultural i social, amb un important llegat històric que els seus habitants es resisteixen a deixar perdre. Costa per tant resumir en un article el que és la seva gastronomia, però ho intentem de la mà de l’Svetlana Vasileva, nascuda a Rússia i que, juntament amb el seu home, regenta el restaurant El Cresper d’Encamp. Per començar, l’Svetlana ressalta que la cuina russa és un paral·lelisme també de com és la seva població, on hi conviuen moltes nacionalitats. És també una cuina amb plats majoritàriament calòrics, per superar les baixes temperatures que la seva població ha de suportar.

Els russos cuinen amb tota tipologia de verdures, i les sopes són molt apreciades, fet lògic tenint en compte el fred que hi fa, tot i que a l’estiu se les prenen fredes. Els agrada molt la carn marinada i amb espècies, així com les empanades (que allà anomenen ‘pirog’) i les creps (que anomenen ‘blini’). Les omplen de mil maneres diferents, amb productes com la carn, el peix, les patates, la llimona, la melmelada, el recuit, la col o fins i tot els albercocs. El forn és la manera de cuinar que predomina a l’hora d’elaborar els plats.

Com a recomanacions per introduir-se a la gastronomia de Rússia, l’Svetlana ens proposa el ‘borsch’, una sopa típica feta a base de carn, verdures, col i remolatxa. O els ‘pelmeni’, una mena de raviolis de carn enrotllats amb una massa d’ou dur, aigua i farina, que també porten espècies i herbes.

I deixeu un espai per a les postres, amb pastissos de tota tipologia i, de nou, les creps. Els pastissos són densos, molts d’ells amb abundant mel a la massa (com el ‘chak-chak’), i que els agrada omplir amb cremes diferents.

I quina beguda escollim per acompanyar l’àpat? Doncs el vodka! No dubta en mencionar l’Svetlana. Però si el trobeu massa fort per beure durant el menjar, els russos també són amants del bon vi i la cervesa. També cal tastar el ‘kvas’, beguda tradicional feta amb farina de sègol i de malta, pa negre i poma, tot fermentat.

La recepta del Cresper d'Encamp: Amanida russa autèntica (Olivier)

L’origen d’aquesta amanida rau en una recepta feta l’any 1860 per Lucien Olivier, xef francès del cèlebre restaurant ‘L’Ermitage’, situat a la plaça Trubnàia a Moscou, capital de Rússia. Per aquesta raó, en alguns països es coneix com a amanida Olivier. És un plat que es va estendre a França a principis del segle XX mitjançant alguns grups d’aristòcrates russos exiliats, arran de la revolució del 1917. Sembla que es va introduir a la Península Ibèrica a través de la cuina francesa molt poc després que arribés al país veí, encara que no n’hi hagi constància històrica. Posteriorment l’amanida russa es va estendre a alguns països de l’Amèrica del Sud i Central, com l’Argentina, el Perú i la República Dominicana.

Per a l’amanida russa necessitem:

• Pernil dolç, 400 grams.

• 4 ous

• 3-4 patates

• 4-5 cogombres

• 2 pastanagues

• 1 ceba

• 250 grams de pèsols

• 300 grams de maionesa

• Sal al gust

• Pebre al gust

La preparació:

-Bullir les patates, les pastanagues i els ous.

-Tallar tot en daus petits.

-Barrejar tot, afegir sal, pebre i la maionesa

-Deixar reposar a la nevera.

stats