Publicitat
Publicitat

Daniel Bastida, reconegut amb la medalla d’honor de la Xarxa Vives

L’acte també ha servit per homenetjar el lul·lista i traductor, Anthony Bonner

Daniel Bastida i Anthony Bonner ja tenen un nou guardó a les seves vitrines, que ja comencen a estar força plenes. L’impulsor dels estudis d’ensenyament superior a Andorra i el primer rector de la Universitat d'Andorra, Daniel Bastida, i el lul·lista i traductor, Anthony Bonner, han rebut aquest divendres al migdia la medalla d’honor 2017 que atorga la Xarxa Vives d’Universitats. Les 22 universitats que configuren l'ens han atorgat aquest reconeixement, que s’ha lliurat en el marc de la cloenda del curs acadèmic 2016-2017 a Andorra, en un acte celebrat a l'hotel Hermitage de Soldeu.

Bastida s’ha mostrat molt agraït pel reconeixement que li ha fet la Xarxa Vives i ha confessat que “de seguida que l’UdA va poder, ens vam incorporar a la Xarxa Vives quasi per necessitat”. Segons explica l’impulsor de l’ensenyament superior andorrà, perquè el país pugui tenir un potencial i una projecció en l'àmbit educatiu, “hem de col·laborar amb altres institucions i la xarxa ens ha servit per sumar i tenir molta més massa crítica, el balanç és positiu”. Daniel Bastida ha volgut deixar clar que l’entrega de la medalla d’honor “és el reconeixement a una trajectòria de molta gent que ha cregut i que ha treballat molt dur perquè ara puguem parlar d’un projecte consolidat”.

Pel que fa al creixement i a les mancances actuals de la pròpia UdA, l’exrector creu que la universitat ha d’aconseguir portar alumnes estrangers per “internacionalitzar l’espai de coneixement superior andorrà.” En aquest mateix sentit, també s’ha expressat el rector de l’UdA i l’actual president de la Xarxa Vives d’Universitats, Miquel Nicolau, que ha insistit en la idea d’obrir la universitat, tant per rebre alumnes com per enviar-ne a l’estranger. De fet, ja ha avançat que el primer semestre del curs que ve marxaran, per primera vegada, dos alumnes a la Xina per cursar-hi un semestre.

Per altra banda, el rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, ha recollit la medalla d’honor en nom de Bonner, que no ha pogut traslladar-se a Andorra per motius de salut. No obstant això, això no ha suposat cap impediment perquè el lul·lista agraís el seu reconeixement a través d’un audiovisual. Antony Bonner és músic, traductor, botànic, crític musical i un dels grans referents del lul·lisme internacional. El seu estudi 'The art and logic of Ramon Llull' és la culminació de trenta anys d’investigació, plasmada en més d’un centenar de publicacions.

Des de la constitució de la Xarxa Vives l'any 1994 s'ha homenatjat a personalitats del món acadèmic i intel·lectual que han deixat la seva empremta en la ciència i la cultura. D'aquesta manera, els primers en rebre la medalla van ser Miquel Dolç i Miquel Terradell i l'any passat va ser l'escriptora Isabel-Clara Simó, l'última en recollir el reconeixement. En total, la medalla s’ha donat a vint personalitats diferents que han aportat quelcom rellevant a l’ensenyament superior en els territoris de parla catalana.