Declaració d'emergència per protegir la zona de l'esllavissada de manera immediata

El magatzem de Sant Julià de Lòria pot quedar afectat per la caiguda de pedres i ara és la zona que més preocupa

El consell de ministres aprovarà aquest dilluns la declaració d' emergència de tal manera que els treballs per seguritzar la zona de l' esllavissada a la Borda Sabater, i permetre que dijous hi pugui haver quatre carrils habilitats, puguin començar de manera immediata. Es pot dir que la situació està ja estabilitzada, ja que "els despreniments a la zona de l'esllavissada s'han reduït de manera substancial i ara ja són gairebé testimonials", tal com ha explicat el cap de Govern, Xavier Espot. El que més preocupa és la zona que es troba tot just sobre el magatzem del comú de Sant Julià de Lòria, ja que "s'ha deteriorat de forma rellevant". "No podem augurar llarga vida a aquesta nau", ha sentenciat Espot.

Tal com ha explicat Espot el consell de ministres es reunirà aquest dilluns a les 11 hores i s'aprovarà la declaració d'emergència de tal manera que ja es pugui procedir a la contractació directa de l'empresa que ha de començar a construir les proteccions. Així, aquest dilluns començarien els treballs per construir una paret de formigó, des del final de magatzem de Sant Julià de Lòria i fins a 25 metres més avall. Aquests treballs haurien d'estar finalitzats entre dilluns i dimarts. De manera paral·lela, aquest dilluns mateix ja hauria de començar també la instal·lació de pilars metàl·lics i taulons que serveixin com a protecció provisional de la zona. Aquesta segona fase hauria d'estar finalitzada el 15 d'agost, per permetre que al començament del pont ja estiguin habilitats els dos carrils de pujada i els dos de baixada de la carretera i ja no s'hagi de fer servir cap pas alternatiu. Tots aquests treballs com el pas de vehicles pesants que es preveu aquest dilluns està supeditat, però, al temps, ja que aquesta nit es preveuen tempestes i les condicions podrien variar.

En aquest mateix consell de ministres també s'analitzaran "les comunicacions entre el comú i el Govern" en relació al desmunt que s'estava fent a la zona i que "hauria estat l' origen del despreniment", ha avançat Espot, defensant que sembla que l'actuació del Govern ha estat conforme a les obligacions que li marca la llei d'ordenament del territori.

Pel que fa al pas de camions i autobusos, la previsió és que a partir de les set del matí ja puguin passar. Tot i que s'havia anunciat que es farien combois, finalment no serà així i podran passar "d'un en un" pel carril de la carretera general "més contigu" al centre comercial. Un agent a banda i banda de la zona que està tallada els anirà donant pas un cop comprovat que és totalment segur, en funció de la informació de les sondes instal·lades al terreny. Els passatgers dels autobusos, però, no faran aquest trajecte dins el bus sinó que l'hauran de fer a peu per a una major seguretat. Pel que fa al volum de camions que s'espera, Espot ha destacat que és una xifra "previsible i assumible".

Quant a les afectacions de l'esllavissada en el trànsit, cal destacar que a la banda francesa aquest diumenge no s'estan registrant, de moment, retencions destacables mentre que a la sortida pel riu Runer hi ha hagut aquest diumenge al matí retencions. Des de Mobilitat s'està en coordinació amb la policia per obrir en moments puntuals els dos carrils que passen darrere el Punt de Trobada en un o d'altre sentit, per descongestionar el trànsit. Pel que fa a l'arribada de turistes, Espot ha reiterat que les cancel·lacions "han estat testimonials". A més, cal afegit que els treballs de neteja i reparació al Punt de Trobada continuaven aquest diumenge i podria ser que el dijous el centre ja obrís portes.