Publicitat
Publicitat

ARA CASTELLS

“Des del moment que he entrat al món casteller m’hi he enganxat”

Katherine Marcoux va descobrir la tradició d'alçar torres humanes amb els Castellers d'Andorra, que ara l'han fet ambaixadora de la colla

Peter, Jessie, Lizzie i Katherine, podrien ser els noms de quatre turistes passant l'estiu a Catalunya. De fet, potser fins i tot la seva experiència tindria cert paral·lelisme. Els Castellers d'Andorra van acomiadar aquest 30 de juny quatre estudiants dels Estats Units que van establir uns vincles molt importants amb la colla. Katherine Marcoux va ser nomenada castellera d'honor i ambaixadora de la formació del país dels Pirineus.

Quan a inicis de setembre Katherine va arribar a Andorra poc podia imaginar que acabaria formant part d'una colla castellera. “Un amic em va convidar a participar d'un assaig de la colla” explica “uns anys abans havia vist una actuació castellera a les festes de la Mercè i em va impressionar molt, per això tenia moltes ganes d'anar-hi i veure com es feien els castells”. Ella, com els seus companys, formaven part de les beques Fullbright, que fomenten intercanvis amb centres de gran prestigi d'Amèrica del Nord com la Universitat de Califòrnia i la de Nou Mèxic, als Estats Units, o la de Western Ontario al Canadà.

Al Parc Central d’Andorra la Vella, en Juli Peña els va explicar la història del fet casteller i els va donar les seves primeres nocions pràctiques. “Estava impressionada i fascinada d'allò que podíem crear tots junts treballant en equip” recorda Marcoux “recordo pujar sobre d'una dona que no era molt més alta que jo, i que em va fer por fer-li mal”. Inicialment van ser uns vuit estudiants els que es van interessar però només quatre s'hi van quedar durant tot l'any. Katherine s'hi va integrar com qui més i va acabar pujant als troncs dels castells de la colla de la camisa bordeus.

La nova ambaixadora dels Castellers d'Andorra ens explica que li fa molta “il·lusió pujar i veure el castell des d'un angle diferent” tot i que destaca orgullosa que també ha fet de crossa alguns cops. “M'encanta aprendre de totes les posicions per descobrir les diferències i conèixer com cada un contribueix a la formació del castell”

Lluny d'Andorra ja, la Katherine s'emporta “els records de la colla, els assaigs, els sopars al bar en acabar, les actuacions” perquè sap que amb tots ells han “aconseguit coses molt especials”. No és per menys ja que com acostuma a passar a totes les entitats culturals, quan no et perds cap assaig, t'impliques en les activitats i t'interesses pel seu funcionament, arriba un moment en el que et veus empès a agafar una responsabilitat. “Una amiga de la junta va notar que m'interessava molt el funcionament de la colla, tot el que implicava i el seu futur, així que em va convidar a participar-hi. A la junta de vaig intentar ajudar en tot allò que vaig poder”.

En un llistat inacabable d'elogis, en Juli Peña destaca que la Katherine “participava en totes les activitats, venia als tallers a les escoles, mai es queixava, sempre volia millorar i preguntava com ho havia fet” a més, destaca que en els 9 mesos que va viure a Andorra “parlava castellà amb fluïdesa i entenia i intentava parlar i escriure en català”.

Peña recorda el seu últim assaig perquè “malgrat que era el seu darrer dia a Andorra i l'endemà marxava definitivament” va ser-hi com sempre acostumava a fer. “La vàrem anomenar Castellera d'Honor i Ambaixadora dels Castellers d'Andorra. Ella més que ningú podrà explicar a Estats Units, o a qualsevol lloc on vagi, què és el món dels castells”.

La que podria ser, una història d'amor d'estiu sembla ser que s'allargarà força. Katherine té molt clar que vol seguir en contacte amb el fet casteller. “El proper any escolar estudiaré a Barcelona i m'imagino que si tinc temps m'apuntaré a alguna colla”. Confessa sense embuts que “des del moment que he entrat al món casteller m'hi he enganxat. Tinc previst anar a Tarragona al setembre a viure les festes de Santa Tecla. Com que estaré a Catalunya, voldré aprofitar i gaudir de tot el que suposa el món casteller”.