Publicitat
Publicitat

Detenen 23 integrants d'una organització dedicada al contraban de tabac a gran escala

La Guàrdia Civil i l'Agència Tributària estimen que la xarxa hauria introduit a Espanya una quantitat propera als 430.000 paquets de tabac procedent d'Andorra amb un valor aproximat de dos milions d'euros

 

La Guàrdia Civil i l'Agència Tributària han procedit a la detenció de 23 persones com a presumptes integrants d'una organització dedicada al contraban de tabac d'Andorra. L'operació, anomenada Bisbal i realitzada a les províncies de Lleida i Barcelona, es va iniciar a finals de l'any passat, tal com ha donat a conèixer aquest divendres la Guàrdia Civil en un comunicat de premsa. Aquesta ha permès intervenir més de 55.000 paquets de tabac valorats en 240.567 euros, més de 51.000 euros en metàl·lic així com set vehicles utilitzats per al contraban. Tot i això, els cossos policials sospiten que la xarxa podria haver aconseguit introduir en territori espanyol una quantitat aproximada de 430.000 paquets de tabac procedent d'Andorra, amb un valor aproximat de dos milions d'euros.

L'operació es va iniciar quan els agents van detectar a un grup de persones que es podria estar dedicant a la introducció de tabac procedent d'Andorra tant a la Seu d'Urgell com a una localitat propera a Barcelona, per després distribuir-lo per la resta del territori espanyol.

La primera detenció es va produir prop de Lleida a finals del 2014, quan els agents van arrestar a un dels integrants de la xarxa. A partir d'aquí van poder confirmar l'existència d'aquesta organització i es va establir un dispositiu de vigilància i control.

La primera fase de l'operació es va produir a finals de març prop de la Panadella, a la província de Barcelona, on es van detenir cinc persones i es van intervenir més de 18.400 paquets de tabac valorats en prop de 83.000 euros, així com més de 50.000 euros en metàl·lic. Uns dies més tard es van detenir set persones en localitats properes a la frontera hispano-andorrana i es van intervenir 19.000 paquets de tabac de contraban valorats en 81.700 euros.

Ja durant el mes d'abril, i com a finalització de l'operació, es van detenir onze persones més pertanyents a la mateixa organització.

La xarxa introduïa el tabac en vehicles tot terreny per les pistes forestals entre Andorra i l'Alt Urgell. Prop de la frontera i també a la província de Barcelona, l'organització disposava de diverses instal·lacions on guardava el tabac, que anava movent freqüentment per tal de dificultar la tasca policial.

Per distribuir la mercaderia per la resta de territori espanyol la xarxa utilitzava camions que eren precedits per vehicles llançadora encarregats d'avisar de la presència policial. La xarxa, a més, disposava de diversos punts estàtics de vigilància.
Més enllà del tabac i dels diners intervinguts, la policia estima que l'organització ha arribat a introduir a territori espanyol una quantitat aproximada de 430.000 paquets de tabac procedents d'Andorra amb un valor aproximat de dos milions d'euros.