Publicitat
Publicitat

Detinguts dos andorrans, líders d'un important grup criminal de contraban

Els dos homes, amb antecedents, van ser detinguts després d'intentar fugir i col·lidir voluntàriament contra vehicles policials

La Guàrdia Civil ha desarticulat una important xarxa criminal dedicada al contraban de tabac procedent d’Andorra, en una operació que ha culminat amb deu detencions, entre les quals hi ha dos andorrans, de 30 i 33 anys i principals líders del grup. Tenen un llarg historial delictiu i han ingressat a la presó pels fets. L’operativa es va desenvolupar entre els dies 25 i 28 de novembre i es calcula que haurien introduït tabac per valor de mig milió d’euros durant el darrer mes. Els detinguts estan acusats de delictes de contraban, pertinença a grup criminal, contra la seguretat vial, atemptat a un agent de l’autoritat i delicte de danys.

La Guàrdia Civil assegura que s’ha culminat “una laboriosa investigació”, que va començar des del moment que components de la Secció Fiscal de la Seu d’Urgell van tenir coneixement que diverses persones de les comarques de l’Alt Urgell i de la Cerdanya, mitjançant fardells i a través d’una extensa xarxa de col·laboradors, introduïen diàriament per la muntanya tabac que emmagatzemaven posteriorment en una finca al poble d'Ardòvol, al terme municipal de Prullans (la Cerdanya). Es van detectar fins a vuit vehicles amb els seus ocupants i un gran nombre de persones que, amagades al terreny, realitzaven funcions de contravigilància i transport per evitar ser detectats.

Fruit de les investigacions desenvolupades al lloc on s’emmagatzemava el tabac, es va poder comprovar que un dels detinguts després, de nacionalitat andorrana, utilitzava aquest punt per transportar tabac a d’altres destins d’Espanya, amb vehicles amb gran capacitat de càrrega i cilindrada. En aquest procés era ajudat per un altre andorrà, encarregat de les mesures de seguretat per evitar ser detinguts.

Va ser el 25 de novembre, ha explicat la Guàrdia Civil, que es va donar per desarticulat el grup criminal i el seu punt d’emmagatzematge. Cap a les 22.45 hores, al terme municipal de Prullans, es va procedir a interceptar un vehicle que transportava tabac, amb matrícula andorrana i conduït per un dels andorrans, que va intentar fugir abans de ser detingut. Durant el procés de fuga va envestir violentament diversos vehicles de la Policia, als que va causar importants danys a més de posar en perill la seguretat vial de la resta dels conductors que circulaven per la via.

Paral·lelament, i a tocar del túnel del Cadí, un vehicle també amb matrícula andorrana i conduït per l’altre andorrà vinculat a l’operació, va topar voluntàriament contra un altre vehicle oficial per intentar facilitar la fugida d’un dels vehicles que transportava la càrrega. Va lesionar agents i també va posar en perill la seguretat de la resta de conductors, informa la Guàrdia Civil.

Durant els següents dies es va seguir registrant domicilis d’Ardòvol, on s’hi va trobar més tabac de contraban i elements relacionats amb la xarxa criminal. Finalment, el dia 28 es va detenir sis persones més. Ja s'havien detingut altres quatre persones.

En total s’han confiscat 4.262 cartrons de tabac ros, valorats en 17.775 euros, la quantitat diària màxima que portaven i acumulaven per evitar ser sorpresos.