Publicitat
Publicitat

Deu persones amb discapacitat han trobat feina el 2016 a través del Servei d'Ocupació

Hi ha 60 persones inscrites d'aquest col·lectiu buscant ocupació

L'any passat, i partint de l'estratègia del Govern en matèria d'inclusió social, es van començar a aplicar facilitats perquè les persones amb alguna discapacitat s'adrecessin directament al Servei d'Ocupació per trobar feina, sense haver de passar per Afers Socials o pel Servei Agentas de l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. Gràcies a aquest treball, impulsat sobretot des del darrer estiu, s'han produït "almenys deu contractacions" de persones amb alguna discapacitat a través del Servei d'Ocupació, i hi ha 60 persones inscrites d'aquest col·lectiu buscant feina, assenyala el Govern. D'altra banda, durant les properes setmanes s'engegarà el projecte de la Xarxa d'Empreses Inclusives, que pretén signar convenis de col·laboració amb empreses disposades a reservar places per a la incorporació de persones amb discapacitat.

En el marc de la millora del Servei d'Ocupació, que pretén en línies generals donar una atenció més especialitzada als demandants de feina, l'any passat, i més concretament a partir de l'estiu, es va tirar endavant una nova estratègia pensant en la inserció laboral de les persones amb discapacitat. Fins llavors aquest col·lectiu s'havia d'adreçar, bé al Departament d'Afers Socials del Govern, bé al Servei d'Agentas de l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM). Ara bona part d'ells poden anar directament a Ocupació.

Així, i segons informa el Govern, des de l'estiu s'han fet "almenys deu contractacions a través del Servei d'Ocupació". A banda, hi ha al voltant de 60 persones inscrites per buscar feina, "que requereixen algun grau d'adaptació al lloc de treball".

A més, en l'actualitat a Ocupació hi ha tres ofertes de treball d'empreses que només volen contractar persones amb alguna discapacitat, a banda que hi ha "una gran diversitat d'empreses que no descarten contractar persones d'aquest col·lectiu que s'adaptin al perfil professional que estan cercant", tot i no tenir ofertes específiques per a ells, afegeix el Govern.

La manera de funcionar del Servei d'Ocupació amb aquest col·lectiu és la següent. Quan una persona amb alguna discapacitat s'adreça a Ocupació per cercar o millorar el seu actual lloc de treball, un tècnic d'orientació identifica si necessita suport o no per a la incorporació del mercat laboral. Si en necessita, es proporciona el servei d'un tècnic d'orientació especialitzat que intervé en la intermediació amb les ofertes i possibilita l'adaptació al lloc de treball. Paral·lelament, és un servei que es pot complementar amb la figura del preparador laboral que "acompanya, capacita i forma la persona en les tasques a realitzar al lloc de treball" al que accedirà, "per afavorir la seva millor adaptació a l'empresa". És un seguiment que pot ser puntual o permanent, depèn del que es consideri necessari.

Projecte de Xarxa d'Empreses Inclusives
El segon pas que es farà en aquest procés de millorar l'atenció del Servei d'Ocupació es farà visible "les properes setmanes", tal com apunta l'Executiu. Serà quan es posarà en marxa la Xarxa d'Empreses Inclusives, un projecte que cerca incentivar les contractacions de les persones amb discapacitat, a la vegada que donar visibilitat a les empreses compromeses amb la inclusió laboral. El que es farà és signar convenis de col·laboració entre Ocupació i les empreses del país disposades a reservar places per incorporar persones amb alguna discapacitat.

D'aquesta manera, s'evita que s'hagi de gestionar tot a través d'Afers Socials o Agentas. "S'evita l'estigma d'haver de seguir obligatòriament un circuit diferent a l'hora de cercar feina", destaca el Govern.

Finalment, des d'Afers Socials es treballa també en el disseny de programes ocupacionals que subvencionin les contractacions de persones amb discapacitat, i especialment per a les empreses que apostin per la seva contractació indefinida. Per fer aquests programes es comptarà amb la participació de les diferents associacions del col·lectiu.