Societat 18/01/2018

Deu metges s'incorporaran a Urgències durant les pròximes setmanes

Amb les noves contractacions, la plantilla de facultatius de jornada completa arribarà a 28

E. J. M.
5 min
El director assistencial del SAAS, Joan Martínez Benazet, durant la roda de premsa sobre la situació del servei d'Urgències, aquest dijous.

Andorra la VellaLa manca d'efectius a Urgències té els dies comptats. El director assistencial del SAAS, el doctor Joan Martínez Benazet, ha explicat que en els pròxims dos mesos s'incorporaran fins a deu facultatius a les Urgències de l'hospital Nostra Senyora de Meritxell, el que farà que el personal mèdic a ple temps, és a dir, amb jornada completa (40 hores setmanals), arribi als 28 professionals, una xifra adequada per les dimensions i necessitats del servei. Amb tot, Martínez Benazet ha assegurat que des del SAAS es continua amb la "recerca activa" de metges d'urgències, per disposar de currículums en cartera per cobrir futures baixes.

El director assistencial del SAAS s'ha reunit tant amb el col·lectiu mèdic com amb el d'infermeria per exposar-los les mesures que s'estan implementant des de fa uns mesos per pal·liar les mancances del servei –i que se'ls van avançar al novembre–, explicar-los les incorporacions imminents i proposar-los crear un grup de treball transversal.

Actualment, a Urgències hi ha una plantilla de 25 metges i dos coordinadors, però d'aquests 25 facultatius només n'hi ha 18 que fan jornada de 40 hores setmanals. A més, hi ha tres persones de baixa mèdica (una d'elles s'incorporarà en un breu període de temps, ja que finalitza la seva baixa maternal) i la resta fan jornades reduïdes. També ha avançat que hi ha un dels coordinadors, el doctor Boneu, que plega el 9 de febrer, i la doctora Moliné, que només fa 20 hores setmanals, que deixa el servei el 10 de febrer. Amb tot, les baixes es veuran compensades amb deu noves incorporacions. De fet, una ja s'ha materialitzat, ja que la doctora Leal, que havia deixat Urgències, ha tornat al servei fa una setmana, i el doctor Samsó, que també es reincorporarà aviat al servei.

Martínez Benazet ha detallat que des del mes de setembre s'ha fet una recerca activa de professionals i s'han recollit un centenar de currículums. D'aquests professionals, onze complien els requisits per ser fitxats pel SAAS, però un ha caigut pel camí. Sense comptar la doctora Leal, que ja s'ha reincorporat al servei, queden nou metges per començar a treballar: quatre al febrer, quatre al març (un dels quals és el metge que torna al servei), i un novè pendent dels tràmits burocràtics.

Per tant, quan comencin a treballar totes les noves incorporacions, i descomptant la marxa anunciada d'un coordinador i una metgessa, hi haurà 32 facultatius a Urgències, 28 dels quals seran a jornada completa, de 40 hores. Amb aquesta plantilla, les necessitats del servei estaran cobertes. A més, un metge ja ha anunciat la seva intenció d'optar a la plaça de coordinador que quedarà vacant.

Replantejament del servei

El director assistencial del SAAS ha admès que la manca de personal ha estressat molt els facultatius, però ha garantit que la qualitat assistencial d'Urgències no se n'ha ressentit perquè "tothom és molt professional". Els facultatius han arribat a fer jornades de 60 hores setmanals, i l'esgotament i la tensió s'ha notat. Un malestar que també ha patit el personal d'infermeria, ja que s'ha sentit molt més pressionat i, en més d'una ocasió, ha hagut de calmar els ànims del col·lectiu mèdic.

Martínez Benazet tampoc ha negat que en període de pics de feina (per grips o accidents d'esquí), el temps d'espera dels pacients sense gravetat ha estat de fins a quatre i sis hores. Aquí, el doctor ha ressaltat que cal replantejar el model assistencial i d'urgències, ja que moltes persones que acudeixen al servei no presenten cap urgència mèdica. "El servei es va dissenyar l'any 2000, i cal reflexionar sobre la manera de funcionar", ha argumentat. "És un problema de model, amb el sistema de triatge els pacients de baixa complexitat tenen una espera molt llarga", ha afegit. El metge també espera que les mesures sanitàries que s'implementaran, com el seguiment de les malalties cròniques, també alleugirà les urgències.

Millores, reconeixements i incentius

Quant a les mesures que s'estan desenvolupant des de fa uns mesos, i que tot just ara comencen a donar els seus fruits, Martínez Benazet n'ha donat els detalls. La primera és atorgar el reconeixement professional de metges especialistes d'urgències (facultatiu de nivell IV), ja que no existeix una titulació específica per als facultatius d'urgències i, fins ara, se'ls considerava de nivell III. "És injust, és com si fossin de segona", ha remarcat Martínez Benazet. L'equiparació de categoria amb altres metges especialistes es notarà en el salari, tot i que la millora no s'aplicarà fins que el Consell General aprovi el pressupost general del 2018; això sí, amb caràcter retroactiu des de l'1 de gener.

Una altra millora és el canvi, demanat al Govern, del decret d'acreditació que obliga que els metges que es volen contractar a Urgències tinguin títol d'especialista. Això dificulta trobar facultatius per al servei, i ara el requisit que es demana és una experiència mínima de cinc anys en un servei d'urgències o en un centre d'emergències. De fet, la titulació de metge especialista en urgències no existeix (a França s'acaba de crear, Espanya no la té).

Una tercera mesura ha estat canviar el model de guàrdies. Fins ara, tots els facultatius havien de fer, obligatòriament, torns de 12 hores, però ara se'ls permet escollir entre mòduls de 12 i de 24 hores. "Hi ha facultatius que se senten més còmodes perquè poden conciliar millor la vida familiar", ha raonat Martínez Benazet. Durant els torns, els metges disposen d'habitacions habilitades per reposar.

Una altra petició al Govern ha estat la de flexibilitzar els tràmits burocràtics a l'hora de contractar algú que ha de venir de fora. "És un drama. Els tràmits són llargs i farragosos", ha criticat el director assistencial del SAAS i, a més, les condicions laborals no són molt atractives ja que hi ha poques sortides professionals. Per això, també se suggereix que una jornada laboral setmanal es dediqui a la investigació, la formació i la recerca en centres conveniats. El retorn dels departaments d'Immigració, Educació i Salut ha estat positiu.

Un grup de treball transversal

Com ja es va anunciar aquest dimecres, la direcció del SAAS ha proposat la creació d'un grup de treball amb quatre facultatius i quatre persones del personal d'infermeria per "estudiar millores i canvis en el model". També serà el lloc per exposar les queixes, com el malestar amb el cap de servei, el doctor Gómez, que Martínez Benazet ha atribuït a la pressió i la tensió del servei.

Els metges ja han informat quines seran les quatre persones que formaran part del grup (les doctores Ruiz i Valverde, i els doctors Veneros i Gutiérrez). El col·lectiu d'infermeria (que té la plantilla coberta) també ha de nomenar quatre representants.

El director assistencial del SAAS ha reconegut que la gestió del servei d'Urgències és complexa, ja que a més de l'atenció hospitalària, també s'han d'atendre les urgències extrahospitalàries (SEM), el transport sanitari i el centre regulador.

Finalment, Martínez Benazet ha confessat que "els intents de millora no han estat suficients, però la tendència es comença a invertir", i ha notat "il·lusió" entre el personal d'Urgències davant de les mesures anunciades.

La carta de denúncia

El personal mèdic i d'infermeria d'Urgències va publicar aquest dimarts una carta a un mitjà escrit del país (el diari Bondia) per denunciar que "en els darrers mesos hem vist que sis metges i un dels dos coordinadors mèdics han renunciat per falta de motivació per part de la direcció, per haver de fer front a jornades laborals superiors a les 200 hores mensuals (...) i per l'esgotament i la impossible conciliació familiar que això comporta. Aquests fets (...) acaben repercutint en la qualitat assistencial i en la seguretat de les persones usuàries". El col·lectiu va insistir que és "una situació que vivim de forma insostenible el personal que treballem, i que té repercussió en tota la ciutadania, ja que és l'únic servei d’Urgències del país. (...) Demanem solucions urgents per poder continuar treballant dignament, amb seguretat i oferint el millor servei a la població del país".

stats