Societat 16/10/2015

Docents catalans i andorrans reflexionen sobre la innovació a les aules

Aquest divendres s'han inaugurat les V Jornades Internacionals de Reflexió Educativa a la Seu d'Urgell, que continuaran aquest dissabte a l'UdA. Els professionals hi qüestionen la innovació, el seu significat i la seva pràctica

Ana
3 min
Aquest divendres s'han inaugurat les V Jornades Internacionals de Reflexió Educativa a la Seu d'Urgell / J.D.

La Seu d'UrgellAmb un programa de tres conferències i quatre tallers les V Jornades Internacionals de Reflexió Educativa s'han inaugurat aquest divendres a la sala de la Immaculada a la Seu d'Urgell i continuaran aquest dissabte a la Universitat d'Andorra, a Sant Julià de Lòria. Desenes de docents i altres professionals del món de l'educació, representants polítics, com l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, o el ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, i institucionals, com el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, han assistit a la inauguració d'unes jornades organitzades pel Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya amb la col·laboració del Bisbat d'Urgell, el Ministeri d'Educació i Ensenyament Superior, el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i Crèdit Andorrà.

La cinquena edició de l'esdeveniment se centrarà en l'anàlisi de la innovació en l'educació, com ha avançat la degana del Col·legi de Llicenciats de Catalunya, Josefina Cambra, per "sensibilitzar els agents del món educatiu" al voltant d'un terme que està de moda però sobre el qual s'ha de reflexionar, ha afegit Cambra. El ministre Jover, per la seva banda, ha refermat el suport del Ministeri a aquest tipus d'actes, ha destacat el seu component transfronterer i ha insistit que tot i l'aposta clara per la innovació -com és el cas del PERMSEA- el Ministeri col·labora en les jornades també "amb l'esperit d'aprendre".

Josefina Cambra s'ha mostrat contenta per la celebració de la cinquena edició de les Jornades Internacionals de Reflexió Educativa que s'han inaugurat aquest divendres a la Seu d'Urgell i que continuaran aquest dissabte a Andorra. Tant Cambra com el ministre Jover han destacat el fet que les jornades es produeixin de manera transfronterera en dos espais educatius que comparteixen la llengua catalana. Pel que fa a la temàtica d'enguany també s'ha buscat que sigui transversal, res específic i enguany s'ha triat la innovació.

Segons ha explicat Cambra, és un terme que "es fa servir per tot, sembla que tot ha de ser innovació, però arriba un punt que les coses quan s'usen molt perden la seva definició i crec que és bo fer una reflexió per veure-ho". La degana ha insistit que moltes vegades es confon el terme amb noves eines que, de fet, es poden aplicar tant amb innovació com sense innovació. Per això, les jornades busquen "contraposar aquestes experiències pràctiques reals del món educatiu per donar voltes a la innovació".

Jover, per la seva banda hi ha coincidit i ha destacat el punt "fins i tot provocatiu" del títol de les jornades: 'La innovació, un pas endavant?' El ministre d'Educació i Ensenyament Superior, ha insistit en la necessitat de ser crítics "amb sentit constructiu" per analitzar la pedagogia i ha proposat "no perdre mai de vista que la innovació és la millora de l'experiència pedagògica per millorar les competències dels nostres estudiants".

Precisament, l'ensenyament per competències del PERMSEA andorrà és un dels exemples de l'aplicació de la innovació, com ha recordat Jover. No obstant això, el màxim responsable d'ensenyament al Principat ha reconegut que els professionals andorrans han anat a les jornades amb l'esperit d'aprendre i "mirar els detalls i polir les coses".

Les jornades han començat, després de la part protocol·lària, amb la conferència inaugural del professor d'IESE Alfredo Pastor, que ha parlat de les eines en la innovació educativa. Aquest dissabte continuaran amb dues conferències, del president del Centre Unesco de Catalunya, Eduard Vallory i el rector de la Universitat Espanyola d'Educació a Distància (UNED), Alejandro Tiana, qui també era present a l'acte d'aquest dissabte. A més, se celebraran quatre tallers al voltant del tema central de les jornades.

L'amfitriona ha volgut agrair al Bisbat d'Urgell la col·laboració, tot recordant el passat com a pedagog del copríncep Vives. Cambra també ha insistit que al final, l'objectiu de les jornades és "que l'escola millori, que hi hagi una igualtat, que hi hagi capacitat d'arribar a tots els alumnes, això és el que ens permetrà innovar".

stats