La policia busca ara el tresorer de la federació de futbol

El cas Cautxú, relacionat amb una presumpte apropiació indeguda de les ajudes econòmiques procedents de la UEFA i la FIFA, s'ha destapat per una denúncia de la Uifand el 2017

M. MARGALEF / C. GARNICA / J. R. BAIGES

La tercera fitxa de l'entramat relacionat amb el cas Cautxú és el tresorer de la Federació Andorrana de Futbol, José García. De fet, quan dimarts al matí la policia va irrompre a les dependències de la FAF portava l'ordre judicial de detenir el secretari general Tomàs Gea, el president Víctor Santos i de portar a declarar el tresorer. Però només va trobar Gea. Mentre el secretari es trobava ja a la seu de la policia ja va transcendir que estava buscant Santos i García. A Santos el van trobar al seu domicili, segons algunes fonts, mentre que la localització del tresorer no va ser possible perquè es troba fora d'Andorra, a Espanya.

La batlle instructura vol saber si el tresorer també estava al cas de les presumptes irregularitats que s'han produït a la FAF, relacionades bàsicament amb la construcció de camps de futbol amb diners que provenien de la UEFA i de la FIFA, tot i que aquests organismes fan cada any una auditoria dels comptes de l'entitat.

El secretari general de la Federació Andorrana de Futbol (FAF), Tomàs Gea, va ingressar poc després de les set de la tarda de dijous a la presó de la Comella acusat dels delictes d'administració deslleial i apropiació indeguda, pel cas Cautxú, tal com ha informat l'advocat de l'acusat, Jesús Jiménez. L'altre detingut, el president de la FAF, Víctor Santos, ha quedat en llibertat amb càrrecs però sense aplicació de mesures cautelars. 

Una decisió que ha pres la batlle instructora del cas, Stéphanie Garcia, després de prende'ls declaració el matí de dijous. Cap a un quart de deu, la policia va traslladar el president i el secretari general fins a la Batllia per posar-los a disposició judicial i s'hi van estat tot el matí. Segons fonts properes al cas, Gea es va negar a declarar mentre que Santos va estar prop de dues hores prenent declaració davant de la batlle. 

Després d'escoltar les declaracions i en vista a les proves aportades, la batlle va decidir enviar a presó preventiva Gea, mentre que va deixar en llibertat Santos, ja que tot apuntaria que el secretari tindria un grau d'implicació més alt en el cas. Abans de les declaracions, la batlle va decidir aixecar el secret de sumari.

El rerefons de l'operació Cautxú faria referència a una presumpte apropiació indeguda per part dels detinguts de les ajudes econòmiques procedents de la UEFA i la FIFA. Segons ha pogut saber l'ARA Andorra, tot s'ha destapat arran d'una demanda de la Unitat d'Intel·ligència Financera d'Andorra (Uifand), l'any 2017. El que dibuixa que des de fa uns dos anys que el cas s'està instruïnt i que ha desembocat aquest dimarts amb les detencions de Gea i Santos i l'escorcoll de la policia a la seu de la FAF.  En aquest sentit, un dels punts que està sota sospita és la possible manipulació de partits per tal d'afavorir que determinats equips disputin les fases prèvies de competicions europees.

Per altra banda, la FAF ha emès un breu comunicat via xarxes socials on assegura que l'entitat ha seguit treballant per "restablir la normalitat el més aviat possible". Així, també assegura que la federació continua el seu habitual funcionament, ja sigui "a nivell d'entrenaments, partits o administratiu", malgrat que la seu roman encara tancada al públic. Finalment, acaba el comunicat, demanen a tothom que es respecti la presumpció d'innocència.