Dos terços dels menors del país juguen amb videojocs diàriament

L'enquesta del CRES revela que els fumadors han disminuït un 0,5% des del 2010, i que un 7% dels menors estan exposats al fum del tabac dins de casa

El CRES ha inclòs en l'enquesta del segon semestre del 2014 diverses preguntes destinades a l'Observatori de la infància d'Unicef per conèixer els hàbits dels menors d'edat. Tot i que les preguntes s'han fet de forma indirecta als pares dels infants, es constata que un 7% dels menors, en menor o major mesura, estan exposats al fum del tabac dins de casa. També es dóna a conèixer que un 5,3% dels menors esmorza fora de casa i un 0,3% –un sol cas– no acostuma a esmorzar, mentre que l'hàbit de rentar-se les dents està molt estès, ja que només un 2,6% declara que no ho fa tots els dies, un 16% una vegada al dia, un 58% dues vegades i un 21% tres o més vegades.

Pel que fa a l'oci, l'enquesta revela que entre setmana, un 44,3% dels infants la miren una hora o més, un percentatge que augmenta fins al 81% els caps de setmana. També l'ús dels videojocs és important entre els menors, ja que un 30% hi juga diàriament menys d'una hora i un 35% ho fa més temps. En cap de setmana, el 63% hi juga una hora o més. Segons el director del CRES, Joan Micó, aquest hàbit ha patit "una evolució molt important" des de la darrera enquesta sobre la qüestió, que es va fer el 2004.

Finalment, quant a l'activitat física, un 16% dels enquestats assegura que no fa exercici, un 17% en fa de manera ocasional, un 12% alguns cops al mes i un 55% fa entrenament esportiu o físic alguns cops a la setmana. Segons Micó, les xifres obtingudes són molt similars a la mitjana europea.

Els fumadors disminueixen un 0,5%

En l'apartat sobre consum de tabac, l'enquesta indica que els enquestats que es declaren fumadors han disminuït un 0,5% des de l'any 2010. Una de les curiositats dels resultats és que augmenten considerablement (del 40 al 54%) els no fumadors i disminueixen els exfumadors, de manera que Micó interpreta que hi ha persones que porten molts anys sense fumar i que ja no es consideren exfumadors. En el cas dels fumadors hi ha més homes que dones i a un 66% els agradaria deixar de fumar.

Gràcies a l'entrada en vigor de la Llei de tabaquisme passiu, han disminuït considerablement les persones que passen temps en ambients carregats de fum. Si bé en l'anterior enquesta eren un 48% dels enquestats, actualment només ho són un 21,5%. Tot i que està prohibit fumar als llocs de treball, encara un 11,5% dels enquestats asseguren que tenen companys que fumen al lloc de feina.