Dos pilars de 4 per començar

Els Castellers d'Andorra s'estrenen davant el públic amb una actuació curta i senzilla, però esperada, a la plaça de les Fontetes de La Massana

Amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible els Castellers d'Andorra han aprofitat per presentar-se en societat aquest dissabte davant el públic aplegat a la plaça de les Fontetes de la Massana, després d'una rua amb vehicles sostenibles. En la seva primera actuació els castellers, encara amb camisa blanca a l'espera de tenir les bordeus que seran la senya d'identitat de la colla, han descarregat dos pilars de quatre –castells de quatre pisos d'alçada i un casteller per pis–.

És un castell senzill, de la gamma bàsica, però que "per la gent que comença és important, que hagi sortit bé i ràpid", ha explicat el cap de colla, Juli Peña, que s'ha mostrat molt satisfet amb l'estrena. L'objectiu ara per la colla, que assegura que no deixarà els assajos durant l'hivern, és esdevenir "colla de sis", és a dir, carregar el seu primer castell de sis pisos, abans de celebrar aquesta primavera un bateig oficial amb les colles que s'han ofert per fer de padrines, com els Marrecs de Salt –antiga colla de Peña–, els Xiquets del Serrallo o "altres que s'han ofert de Tarragona".

Peña ha destacat el fet que ja comptin amb molta canalla, fins a vint infants que s'hi han sumat després de les vacances d'estiu, i amb grallers i un tabalet –que encara "han d'anar aprenent i donant a la colla il·lusió i ganes"–, així com pel ritme dels assajos.

"Si pujo, pit / si em paro, collons / si caic, amunt / pit, collons i amunt!". Aquest és el nou crit de la colla castellera d'Andorra, un crit habitual en el fet casteller, però que per al cap de la colla "dóna un exemple d'amb quin grau comencem a viure els castells" perquè s'ha pogut sentir unes quantes vegades a les Fontetes aquest dissabte al matí. Peña assegura que el grup que la colla té per comunicar-se amb el mòbil no para: "des de les 8 del matí hi ha 150 missatges".

I és que per als responsables dels Castellers d'Andorra actuacions com la d'aquest dissabte, "van bé perquè la gent comenci a agafar una confiança en ells mateixos a la plaça, als assajos els pilars van costar però avui han anat com la seda", ha assegurat Peña. Una actuació que també ha servit per donar-se a conèixer, ja que l'objectiu és que "sigui la colla del país, que tothom digui: jo també vull els castellers a casa meva!".

El cap de la colla andorrana ha explicat que a mesura que s'anava acostant l'actuació es començava a notar que la gent "estava animada" i que entre 70 i 80 persones es presenten cada setmana als assajos per participar-hi. L'objectiu és arribar a ser "colla de sis" tan aviat com es pugui i fer un bateig oficial després de la Setmana Santa.

De moment tothom va tastant totes les posicions i Peña assegura que "hi ha feina per tothom". "Evidentment un que sigui molt alt farà de primeres mans, agulla, serà el primer cordó, no pujarà. Ells mateixos ja veuran quina és la seva posició i on es veuen més còmodes, perquè l'alçada a molta gent no li agrada", ha afegit el cap de colla.

Peña ha assegurat que això només és el començament: "tinc experiència d'haver fundat dues colles i ara, a més, l'experiència de fer castells, ja saps per on has d'anar, com motivar. La dificultat no és formar-la, és mantenir-la, que no decaigui d'aquí a cinc anys". Demà la colla actuarà a Castellciutat. De moment, no té més actuacions, el cap ha explicat que volia veure "com anava" primer. "Més endavant farem el nostre primer castell de sis", ha conclòs.