Societat 03/05/2018

Encamp i La Poste mantenen el servei al Pas de la Casa

El comú i l'empresa han arribat a un acord pel qual s'habilita un espai per als correus francesos a l'Oficina de Turisme

Ana
3 min
Sessió de consell del comú d'Encamp, aquest dijous. / E. J. M. (ANA)

EncampEl comú d'Encamp ha arribat a un acord amb La Poste (correus francesos) per no deixar el Pas de la Casa sense el servei. La política de La Poste, que és una societat anònima i ja no depèn de l'estat francès, és anar tancant les oficines de les parròquies i centralitzar-ho tot a les valls centrals. Per a la població del Pas de la Casa és un gran inconvenient haver de desplaçar-se fins a Andorra la Vella i el comú d'Encamp ha tancat un acord amb l'empresa de correus de manera que es manté el servei: el comú ha habilitat un espai a l'Oficina de Turisme del Pas per atendre els tràmits habituals, com la venda de segells o la recollida de paquets, una tasca de la qual se n'ocupa personal comunal; en contrapartida, La Poste continua encarregant-se del servei de paqueteria. També s'ha arribat a un acord econòmic, i La Poste paga una mica al mes per l'espai, i dona un percentatge dels guanys al comú.

El conseller de PS+I Joan Sans ha posat en dubte el conveni, ja que ha considerat que l'empresa francesa té la intenció de centralitzar el servei i, a més, ha criticat que funcionaris del comú ara s'hagin d'encarregar del servei de correus al Pas de la Casa. Sans ha suggerit que el comú escrigui una carta al Govern perquè faci alguna cosa al respecte, i el cònsol ho ha vist bé, ja que ha admès que la solució és temporal.

Finances i inversions

Durant el consell de comú d'Encamp celebrada aquest dijous a la tarda, el cònsol major també ha exposat la memòria d'execució del pressupost del primer trimestre de l'any. A grans trets, Torres ha destacat els més de 900.000 euros de superàvit en data de 31 de març, que la ràtio de deute és de 19,3 milions d'euros, el que significa un 74%, mentre que la llei autoritza un sostre de fins al 200%. El cònsol ha destacat la bona salut financera del comú. Quant a inversions, en el primer trimestre de l'any s'han destinat uns 400.000 euros, un 10% del previst, però Torres ha puntualitzat que abans de l'estiu hi haurà grans inversions. De fet, ara ha sortit a licitació la tercera i última fase de la reforma del passeig de Mojàcar, de manera que tot el passeig estarà acabat l'estiu de l'any que ve.

El cònsol també ha anunciat que el 10 de maig s'obriran les ofertes presentades en el concurs d'idees per remodelar les avingudes François Mitterrand i Joan Martí Alanis. En aquesta primera fase, s'arranjarà el tram comprès entre l'hotel Rosaleda, amb especial interès a integrar la plaça dels Arínsols, fins a l'aparcament de Sant Miquel. Torres ha destacat que la reforma urbanística també suposarà una "transformació estètica i comercial". L'elaboració del pla comercial continua, i l'empresa adjudicatària ha d'entregar un primer informe al juny.

Altres projectes destacats són el pont penjat de les Pardines, "únic i espectacular", que tindrà 200 metres de llargada, i que "reactivarà el turisme"; la concessió del lloguer de bicicletes entorn del llac d'Engolasters; la compra de tres nous parquímetres, amb l'objectiu de renovar-ne tot el parc, i el concurs per completar l'embelliment de la zona del Tremat.

Deutes pendents

D'altra banda, la consellera de L'A+I Maribel Lafoz ha criticat que el comú ha enviat a la Cambra de Saigs un paquet d'expedients de tributs i sancions pendents de cobrament que, segons la consellera, han prescrit. El cònsol Torres ha defensat que el cobrament encara està dins del termini per executar-lo. La controvèrsia es troba en l'aplicació legal: aquests expedients són d'abans de l'any 2016, quan es va modificar la Llei de bases de l'ordenament tributari, i a les quals se'ls ha d'aplicar la llei del 1996.

La llei antiga establia un termini màxim de tres anys per cobrar el deute a partir de l'última notificació, mentre que la llei vigent dona un termini de quatre anys des de la primera notificació. Els expedients que el comú ha enviat al saig són els que la Batllia ha retornat a la corporació, sense iniciar cap acció legal. La llista dels deutes pendents (nom i quantitat) es va publicar al BOPA número 42 de l'any 2015 (27 de maig del 2015), i Torres ha assegurat que encara estan dins del termini dels tres anys establert per la llei del 1996. La qauntitat s'eleva a uns 62.000 euros.

Lafoz no hi està d'acord, manté que hi ha irregularitats, i ha instat la ciutadania que rebi el requeriment del saig a informar-se i a recórrer el pagament. Torres ha qualificat la queixa de Lafoz de "condonació" del deute, mentre que la consellera ha defensat que és el comú "qui no ha fet bé les coses i ha deixat prescriure els expedients".

stats