Encamp retornarà el 20% de l'impost de radicació i la taxa d'higiene a les empreses que ho sol·licitin

El comú preveu una injecció econòmica de 435.000 euros

El comú d' Encamp retornarà el 20% de l' impost de radicació i la taxa d'higiene a aquelles empreses que ho sol·licitin abans del 30 de novembre, tal com s'ha aprovat durant la sessió del consell de comú celebrada aquest dijous a la tarda. La mesura forma part del pla de xoc de la parròquia per ajudar al teixit comercial que s'ha vist afectat per la pandèmia de la Covid-19. Un dels requisits és haver pagat aquestes dues taxes abans de la data per sol·licitar l'ajut. Els comerços que s'hi poden adherir són al voltant de 1.300 i des del comú es preveu fer una injecció econòmica de 435.000 euros, segons ha explicat la cònsol major d'Encamp, Laura Mas.

Cal recordar que el comú ja va traspassar el cobrament d'aquestes taxes al segon semestre d'enguany i a l'ajut s'hi poden acollir tot els comerços, "hagin estat tot el temps oberts o hagin hagut de tancar", ha indicat Mas. A més, des del comú s'ha recordat que si es vol rebre l'ajut, primer s'ha d'haver pagat les taxes "per una gestió de diner públic". Sobre el pla de xoc, que es va definir a finals de juny, la cònsol ha reiterat que anirà evolucionant a mesura que vagi avançant la pandèmia i no descarten la possibilitat d'allargar aquest retorn de part de les taxes a l'any vinent, en cas que fos necessari per les darreres restriccions que el Govern ha decretat i que afecten certes activitats econòmiques, principalment, bars i restaurants. L'oposició s'ha mostrat molt satisfeta amb la mesura i el conseller del PS + Independents, David Rios, ha apuntat que és "una mesura útil que dona ajuda al teixit empresarial de la parròquia". En la mateixa línia han estat les declaracions de la consellera d'Agrupament Encampadà, Esther Vidal, qui declarat que intentaran ajudar sempre que puguin amb aquests acords.

El comú també ha informat de la remesa d' ajuts socials atorgats a 26 famílies de la parròquia per a fer front, per exemple, a activitats extraescolars, entre d'altres, amb un import total de 29.087 euros. La meitat dels ajuts són del 100% de l'import sol·licitat i l'altra meitat els percentatges segons les bases oscil·len entre el 50 i el 90%. A més, també s'ha acordat l'adjudicació dels treballs dels sistemes de control i actualització de la climatització de casa comuna amb import de 245.000 euros.

L'oposició socialdemòcrata ha criticat les formes de la contractació dels treballs d'assessorament tècnic d' urbanisme. Rios ha posat en dubte el procediment de la contractació, i ha defensat que el comú "està obligat a fer concursos públics" que respectin els principis de concurrència, transparència i publicitat perquè s'hi pugui presentar qui vulgui. Aquest assessorament és per les consultes sobre el pla d'urbanisme que poden tenir els ciutadans, i el comú ha fet una ampliació del contracte inicial amb l'empresa que havia desenvolupat el pla. El cònsol menor, Jean Michel Rascageneres, ha defensat que no hi ha cap problema legal ni de forma, ja que el procediment ha estat el correcte perquè es pot fer una ampliació del contracte fins al 20%. A més, ha apuntat que era molt millor seguir amb l'empresa que va dissenyar el pla, ja que podrà respondre molt millor les consultes.

D'altra banda, sobre ajudes per reactivar l'economia durant l'hivern, Mas ha assegurat que estan valorant les opcions que tindran per a organitzar algun esdeveniment. També ha confessat que posaran en marxa un sistema perquè els turistes, que abans hagin anat a esquiar, tinguin gratis durant unes dotze hores els aparcaments del centre de la parròquia. Aquesta mesura es realitza conjuntament amb Saedte i es busca que el turista es quedi a Encamp. Des del PS, també han defensat aquesta mesura per poder fidelitzar la gent a la parròquia.

Durant la sessió, Mas ha indicat que la cursa Ottso d'aquest cap de setmana continua en marxa i que s'ha fet un nou protocol que ha estat validat pel ministeri de Salut. Així, se suspèn el 'village' del dissabte i es manté la cursa de diumenge amb menys de 50 corredors per  cada travessa. Sobre curses esportives, la consellera de l'oposició d'Agrupament Encampadà ha valorat molt positivament el resultat que va tenir l'Spartan Race per la parròquia, ja que hi va haver gairebé un 90% d'ocupació hotelera.

El consell de comú també ha aprovat el nomenament d'Antoni Fenés, Jesús Gasset, Xavier Martin i Susagna Venable com a nous membres del consell d'administració de Sercensa per als propers quatre anys.

Finalment, Mas ha valorat la situació epidemiològica que viu la parròquia. En aquest sentit ha defensat que no s'han d'alarmar ni tampoc qualificar Encamp com a zona zero, i ha demanat que com més gent es cribri, millor.