Enfortir la relació entre pares i fills a través del joc

Els tallers, impulsat per la Funcació ONCA, busquen generar espais intergeneracionals poc existents actualment en la societat

La sala Prat del Roure d'Escaldes-Engordany ha acollit aquest dissabte al matí el tret de sortida d'una sèrie de tallers que pretenen enfortir i generar nous espais lúdics entre mares i pares i fills i filles. La proposta d'aquest matí anomenada 'De granotes, gats i papallones' i dirigida per l'artista Vika Kleiman ha aplegat prop d'una trentena de participants entre infants i adults. Precisament entre la representació corporal de papallones, gats, a través del dibuix i colors els participants han pogut crear "un espai intergeneracional per poder treballar junts a través del joc corporal, de la matèria plàstica, de la música i del moviment", ha relatat al finalitzar la sessió Kleiman.

L'artista ha defensat que al llarg de la sessió els pares aconsegueixen sortir del rol de cuidador i els fills del rol de ser cuidats perquè ambdues parts aconsegueixin connectar per generar una fluïdesa en la relació que després es pot extrapolar a nivell social. "És un repte que els adults ens puguem permetre utilitzar el joc com una via de creació que no tingui un objectiu definit", ha subratllat Kleiman a la vegada que ha defensat que la capacitat de jugar és la que ens permet poder fer front al món en un espai laboral, social o polític.

La professora titular del grau i del màster de l'àrea corporal de l'Esmuc des del 2003 també recalca que els espais intergeneracionals a nivell social s'han perdut i aquests retrobaments són els que permeten reduir les distàncies entre pares i fills. Aquest mateix taller es repetirà demà a la mateixa hora de dos quarts d'onze fins a dos quart de dotze del matí. El segon dels tallers és obert als infants de 6 a 9 anys acompanyats d'un adult, s'ha desenvolupat aquest dissabte a partir de les dotze del migdia i també es podrà fer demà a la mateixa hora. Aquesta segona proposta també s'ha tirat endavant a partir de la música, l'expressió corporal i la plàstica, per a fomentar la trobada entre infants i adults a través del joc en parella i de grup.

L'últim dels tallers se celebrarà només aquest dissabte de quatre a set de la tarda i va dirigit als adults. A través de la música, l'expressió corporal i la plàstica, Kleiman té com a objectiu que els participants es retrobin amb el joc, activitat que es perd en la quotidianitat dels adults. Els talles s'han organitzat per la Fundació ONCA, emparada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, amb la col·laboració de la Fundació Anna Riera i el comú d’Escaldes-Engordany.