Enllestits els treballs d'instal·lació de les xarxes d'allaus al corredor H4

És l’obra més important del projecte Sapyra pel nivell de risc que comportava la zona, als accessos per França

Els treballs de muntatge al corredor H4 van iniciar-se al juny de 2018 i s’han donat per finalitzats el 26 d’octubre d’aquest mateix any, coincidint amb l’arribada de les primeres nevades. La feina ha evolucionat segons els terminis previstos i amb un equip d’unes divuit persones entre tècnics i operaris que han treballat en condicions difícils (altitud, desnivell, condicions climatològiques...). S’han muntat un total de 46 línies de xarxes. Durant l’estiu del 2019 només quedarà realitzar alguns detalls com per exemple acabar de pintar els caps d’ancoratge i col·locar plaques amb la numeració de les obres.

Entre el tipus d’instal·lació es poden diferenciar entre rastrells i xarxes que s’han instal·lat en funció de les característiques i condicions del terreny. El corredor H4 és l’obra més important del projecte Sapyra pel nivell de risc que comportava la zona, quant a risc d’allaus, així com per la magnitud de la intervenció. Els treballs al corredor H4 suposen una despesa de 1.154.493 €, dels 4.336.614 € destinats al projecte. No obstant, des del mes d’agost també s’estan instal·lant rastrells als corredors Pe9 (Porté Puymorens) i Pa13 (Porta), on s’instal·len prop de 400 ml. Es preveu continuar amb aquests treballs, si les condicions climatològiques ho permeten, fins al desembre. A partir de juny de 2019, o tan aviat com la neu es fongui, s’iniciaran els treballs a l’H19, H20, H22 i Pe31. Coincidint amb aquest moment també es col·locaran els equipaments d’instrumentació i detectors d’allaus.

El projecte ha estat cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través de l'Interreg V-A Espanya, França, Andorra (POCTEFA 2014-2020). L'objectiu de POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d'estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.