Època de sotracs democràtics, però el model no corre perill

La filòsofa catalana Victòria Camps ha conduït una conferència aquest dilluns al vestíbul del Consell General 

La democràcia ha passat per alts i baixos, i darrerament se n'ha qüestiontat el sistema. L'exemple més evident és l'arribada de Tump al poder, però no cal anar tant lluny i a prop de casa nostra els moviments socials s'alcen reclamant un canvi en la representació política i un model que passi per l'empoderament del ciutadà. “Aquestes postures més radicals volen portar la democràcia a una deriva més representativa i aquesta no és la solució”, ha exposat la filosofa catalana Victòria Camps. Per l'exsenadora la solució a la crisi actual del sistema no passa perquè hi hagi més referèndums, més participació i menys partits polítics, sinó cap a una reformulació de la responsabilitat política “evitant els populismes i el parlar per parlar”.

Però el canvi no només rau en aquesta part del joc. Camps recorda el petit poder que té la ciutadania amb l'eslògan “una persona un vot”. “L'individu no s'ha de deixar colonitzar per qualsevol discurs ni per allò que tothom pensa, té una responsabilitat com a persona madura”. Aquests dos factors són els que la filòsofa catalana ha posat com a base per poder reconduir la crisi actual i ha demanat als polítics la valentia de córrer riscos encara que pugui suposar perdre les eleccions.

Camp ha definit la situació actual de “sotrac democràtic”, però en cap moment ha posat en dubte la viabilitat i l'existència del sistema actual. “La democràcia no se'n va, la democràcia creix i cada vegada hi ha més països democràtics, estic convençuda que la democràcia no morirà”. Quan es miri enrere, segons la filòsofa, potser aquesta crisi serveix per generar progrés.

Tot plegat ho ha exposat durant una conferència al vestíbul del Consell General que ha portat per títol 'Cap a una democràcia il·lustrada' i que s'ha emmarcat en un acte més per commemorar els 25 anys de la Constitució.