Societat 05/03/2017

Esbart Santa Anna, 67 anys d'història escaldenca

En les pròximes setmanes l'ARA Andorra farà un repàs als diferents esbarts del país

Joel Romero
4 min
Un dels espectacles de l'Esbart Santa Anna

Escaldes-EngordanyEl ball sempre ha anat molt arrelat a la cultura del país, per això durant les pròximes setmanes l'ARA Andorra aprofundirà una mica més en la història d'una de les tradicions més vinculades a la nostra terra, com és l'esbart. Per fer-ho, no podíem començar per un altre que no fos l'Esbart Santa Anna, el degà de les agrupacions dansaires al país i que enguany arriba als 67 anys. "En això no hi ha qui ens guanyi o ens enganxi" comenta el president, Josep Martín, i també aclareix que ara el repte és arribar als cent anys.

Cuba, Nova York, Brussel·les o Rússia són només alguns dels indrets on s'ha pogut veure el cos dansaire d'Escaldes-Engordany, tot i això, Martín, deixa molt clar que "no volem que s'oblidi que sortim d'una plaça i que som capaços de ballar a tota arreu". La vocació de conservar la gran riquesa cultural de diverses regions com Andorra, Catalunya, el País Valencià o les Illes Balears, sempre ha estat present en els diferents balls de l'agrupació, ja que un dels elements més reconeguts dels esbarts és la voluntat de realitzar "intercanvis culturals" amb diferents agrupacions o grups d'arreu.

Pocs mesos abans d'arribar al moment més important de la temporada pels dansaires escaldencs, la Festa Major de la parròquia, el president reconeix que "en els darrers anys hem fet molts esforços perquè sigui un programa centrat plenament en Escaldes". Bona prova d'això és l'espectacle de l'any passat format per nou peces, totes elles basades en diferents aspectes de la parròquia.

Un dels espectacles de l'Esbart Santa Anna

"Quan parles d'Esbart Santa Anna la gent ens reconeix per una manera de ballar", així de convincent es mostra Martín quan parla dels trets d'identitat de l'esbart escaldenc. La tradició i el folklore sempre han anat de la mà en les representacions de l'agrupació, atès que "nosaltres representem a Escaldes i Andorra". A més, el president també ha destacat la forta implicació de l'agrupació en altres trets culturals de la parròquia, com podria ser el Pessebre Vivent del qual formen part i en l'actualitat vesteixen el 100% d'aquesta iniciativa.

Com en altres arts o activitats també existeix una competitivitat "sana" entre els diferents esbarts del país. Històricament, l'Esbart Sant Romà és un dels principals competidors dels seus companys escaldencs, tot i que Martín admet que "ens portem molt bé malgrat que sempre hi ha hagut una guerra interna entre els dos, tot i que tenim estils molt diferents". El president de l'Esbart Santa Anna també celebra que recentment d'altres esbarts tinguin més repercussió mediàtica i tinguin l'oportunitat de representar el país fora de les nostres fronteres, ja que segons ell "en definitiva tots sortim guanyant quan la gent de fora coneix les nostres tradicions".

Tot i que en l'actualitat l'esbart no realitza grans viatges com en èpoques anteriors, el president es mostra satisfet per la feina feta en els darrers anys i crida a la prudència pel que fa als reptes. "Nosaltres tenim invitacions per anar a moltíssims festivals i viatjar a molts llocs a ballar, però no volem embarcar-nos ens projectes que puguin comprometre la nostra salut econòmica".

Anys enrere l'Esbart Santa Anna va gaudir d'un vessant més internacional gràcies a la direcció de Joan Fosas, que va permetre als escaldencs trepitjar escenaris com el Palau de la Música Catalana, l'Òpera d'Alexandria i el Gran Teatro de l'Havana. Tot i això, Martín reconeix que un dels millors moments de la història de l'esbart va ser la victòria al 4t Festival Internacional de Folklore Interfolk, celebrat a Sant Petersburg, ja que en aquella ocasió van endur-se el Gran Prix, el Diploma d'Or en la categoria de balls de grup i el premi especial del jurat a la millor representació artística de la competició, sens dubte tota una fita històrica pel Principat.

L'Esbart Santa Anna després d'aconseguir la victòria al festival de Sant Petesburg

Malgrat que actualment l'esbart disposa d'un cos de dansaires proper als 100 membres, el president reconeix que en els darrers anys es fa difícil aconseguir joves que s'interessin i decideixin ballar, tot i admetre que ara per ara "tenim una gran fornada de noies joves que són molt bones tècnicament". Aconseguir nous membres i fidelitzar-nos és un dels reptes més recurrents en els diferents esbarts del país, tot i que Martín afirma que "l'important es continuar fent coses i ser actius, les generacions van i venen".

Diada a Sant Miquel d'Engolasters

"Jo podré dir que he estat president de l'Esbart Santa Anna, sóc un afortunat", amb aquestes paraules Martín mostrava el seu amor vers una de les tradicions més arrelades a la parròquia escaldenca, d'ençà que va néixer als voltants de la plaça Santa Anna. Una tradició lligada a moltes persones, però sobretot a un lloc, Escaldes-Engordany.

stats