Publicitat
Publicitat

Escaldes-Engordany reparteix més de 19.000 litres d’aigua des d’aquest divendres

L’aigua que havia posat el Comú a disposició dels afectats per la no potabilitat de l’aigua corrent gairebé s’havia exhaurit aquest dissabte a la tarda

1.680 garrafes de sis litres més dotze palets d’ampolles de litre i mig són el que han repartit els operaris del Comú d’Escaldes-Engordany i els agents de circulació des que aquest divendres el Comú comencés a donar aigua embotellada gratuïtament als veïns de la parròquia. En total això suposa més de 19.000 litres d’aigua que centenars d’escaldencs han anat a recollir.

El procediment és simple: els veïns de la parròquia arriben a la zona habilitada a l’entrada del pavelló del Prat Gran, anoten el seu nom davant d’un agent de circulació i un operari del Comú els proporciona un pack de sis ampolles de litre i mig per cada membre de l’habitatge. La solució ha arribat durant aquesta segona tongada de talls del subministrament o no potabilitat de l’aigua per al consum humà i la demanda ha obligat a repartir ampolles fins a les 4 hores de la matinada del divendres al dissabte i un altre cop a partir de les 8 hores d’aquest dissabte.

Amb aquesta situació els operaris i agents del Comú s’ho prenen amb filosofia i tracten d’informar el més correctament als veïns. Malgrat això, la majoria posa cara de circumstàncies. “Això de l’aigua ens té amargats, jo arribo de treballar a la una de la matinada i no puc ni anar al lavabo perquè l’han tallada”, explicava Alexandre Valero, un veí de l’avinguda del Pessebre.

Alguns ho tenen millor, han aprofitat per anar a casa de la filla, com la Germana Alfarela —veïna de l’avinguda Carlemany— que assegura que estan “sorpresos per la situació” i es queixa de “manca d’informació”. Carlos Cerqueda hi coincideix, i a més agraeix el Comú que hagi optat per donar aigua, perquè és “una manera d’ajudar”.

La majoria, però, no s’ho pren de bon grat. “Em sembla molt mal com ho està fent el Comú”, deia Guillermina Cardozo, mentre que María José Martínez insisteix que “això ho haurien d’haver previst amb temps que passaria”. En el seu cas esperen que torni l’aigua per poder-se dutxar i cuinen amb aigua embotellada. Altres, com Cerqueda, que gaudeix de l’aigua termal, aprofiten que l’aigua calenta surt neta per a aquests usos.

No obstant això, Martínez creu que el problema més greu el tenen els hotels, les cafeteries, els restaurants… “Aquests són els que han de posar queixes”, proposa. Valero va més enllà: “no sé de qui és la culpa, però ja bastant hem patit com per allargar-ho més, és exagerat, hauríem de posar una demanda entre tots, ha tornat a ploure i ha tornat a passar, la parròquia està quedant fatal en general”.

Aquesta, precisament, és una altra de les preocupacions dels escaldencs, la imatge davant el turisme. “Andorra viu del turisme i la gent que viu aquí estem treballant i quan passes vuit hores arribes amb ganes de dutxar-te”, lamenta Valero. El jove, que ha aprofitat la seva feina en un centre termal per dutxar-se, afirma que “sé que mai passen les coses, però això un Comú com el d’Escaldes-Engordany, ho hauria d’haver pensat”, mentre els seus companys assenteixen. María José Martínez ho justifica: “tampoc no és culpa del Comú, si ha baixat la muntanya, és una cosa de la natura; el que passa és que és molta casualitat que feia quinze dies que havien començat les obres del dipòsit nou…”