Escaldes-Engordany aprova el pressupost pel 2019 amb 9,5 milions d'inversió

El comú destina una partida de 2 milions d'euros a l'aparcament de la part alta i 1,5 milions adreçats a la construcció de les sales de vetlla del nou tanatori

El comú d'Escaldes-Engordany ha aprovat aquest dilluns, durant la darrera sessió de consell de comú de l'any, un pressupost per a l'exercici 2019 de 31 milions d'euros, fet que suposa un increment del 4,6% (1,4 milions d'euros) respecte al 2018. Dins d'aquest pressupost, es destinarà un total de 9,5 milions d'euros pel que fa a les inversions, que representa un total del 30% del pressupost global i anirà adreçat principalment a l'aparcament de la part alta amb una partida de 2 milions d'euros, la construcció de les sales de vetlla del nou tanatori de la parròquia (1,5 milions d'euros), l'adequació de dos nous aparcaments a la carretera d'Engolasters i al pont de la Plana (500.000 euros) o la reforma de les voravies i la modernització de l'enllumenat públic, substituint el sistema actual per llums led (177.000 euros).

Pel que fa a l'aparcament de la part alta, la consellera de Finances i Compres, Núria Gómez, l'ha definit com a una "prioritat absoluta" i espera poder licitar-lo abans d'acabar el mandat. A més, ha destacat la important partida que s'ha destinat per al nou tanatori de la parròquia i la sala de vetlles, un projecte conjunt amb el Govern.

D'altra banda, la consellera ha garantit que la situació actual dels comptes es troba "sanejada", ja que aquest pressupost s'ha multiplicat per quatre respecte als nivells que es van poder assolir en el mandat anterior. Aquest fet es deu, ha dit, a la contenció en el funcionament corrent, mantenint els nivells de despesa amb el que estava previst, fet que ha suposat un estalvi d'1 milió d'euros. D'altra banda, els ingressos recurrents que s'han consolidat en aquest últim mandat, com l'aprovació d'una modificació de la política fiscal on es van revisar els impostos de propietat i rendiment arrendataris, ha permès gaudir d'un increment dels ingressos de 13 milions d'euros.

En relació al 2019, es continuarà amb la millora de les voravies per tal d'adaptar-les al reglament actual i s'hi destinarà 784.000 euros. Tot i això, també es preveu una partida de gairebé 1 milió d'euros per a la millora d'espais públics, com la reforma de la plaça de les Pubilles o el concurs d'idees pel passeig del Riu, que pretén esdevenir un nou espai de diàleg i trobada. A més, tal com ja es va acordar amb el comú d'Andorra la Vella, el departament d'Urbanisme també ha previst un total de 500.000 euros referent al sistema de seguretat de l'avinguda Carlemany mitjançant un concurs públic conjunt.

Una de les propostes sotmeses a votació i aprovada ha estat la regulació de l'accés de vehicles rodats a la zona Vivand. El conseller d'Aparcaments i Administració, Esteve Vidal, ha informat sobre la "vianalització de l'avinguda", prohibint l'accés a qualsevol mena de vehicle rodat guiat per persones a la zona reservada per a vianants. En aquest grup s'inclouen vehicles de motor, bicicletes o qualsevol mitjà de propulsió mecànica i elèctrica com els patinets. En aquest cas, hi ha excepcions en les quals hi podran passar vehicles, prèvia autorització del Servei de Circulació, en cas d'urgència i amb una velocitat màxima de 10 quilòmetres per hora.

Quant els vots per aprovar el pressupost, la consellera del Partit Socialdemòcrata+Independents (PS+I), Cèlia Vendrell, s'ha posicionat en contra a causa de tres punts importants per a la parròquia que "no es tiren endavant". Les demandes de Vendrell han estat en relació al projecte de remodelació de l'avinguda Fiter i Rossell, així com la separativa de les aigües residuals previstes al pressupost del 2018 però descartades a la del 2019. "No és una bona notícia ni pels veïns ni per la qualitat d'aigua dels rius", ha manifestat. La consellera també ha manifestat la voluntat que el comú compti amb el 51% de les accions de Capesa, ja que "és un bé públic i requereix gestió pública". En aquests moments, el comú és propietari del 6% d'aquestes accions.

Per finalitzar, un altre tema que ha preocupat a Vendrell és referent a les filtracions d'aigua a Caldea. En aquest sentit, la cònsol major, Trini Marín, ha argumentat que farà arribar un informe que ho explica tot al voltant de les filtracions, així com la seva solució posterior, tot i que al pressupost pel 2019 "no hi ha cap partida", ha defensat Vendrell, que també ha preguntat sobre qui recau la responsabilitat de les depeses quan un treballador pateix un accident laboral. Marín ha argumentat que mentre no es decideixi el que es farà finalment, si ho pagarà el comú o es contractarà una assegurança privada, serà la parròquia qui assumeixi les depeses. A més, ha manifestat que els mateixos tractes que es duen a terme pels agents de circulació s'estendran a tots els treballadors del Principat.

Per la seva banda, el conseller de Liberals d'Andorra (L'A), Marc Magallón, ha felicitat el comú pels projectes que ha tirat endavant però també ha lamentat no haver incorporat les obres de l'avinguda Fiter i Rossell.

Per finalitzar, la titular de Finances ha posat en relleu el nivell d'endeutament actual del comú, assolint millors nivells que "els que ens plantejàvem inicialment". Per tant, si les previsions es compleixen, l'endeutament se situarà per sota dels 17 milions d'euros abans que acabi el 2018, una rebaixa del 50% respecte al gener del 2012 en què la xifra s'elevava fins als 34,7 milions. Aquest 2018 es tancarà amb un terç del límit d'endeutament fins al qual pot arribar el comú.