Publicitat
Publicitat

Escombriaires i altruistes

Els voluntaris de Fem Net i els comuns celebren la 5a Jornada de neteja del medi ambient a Fontaneda i els Cortals d'Encamp

L'associació sense ànim de lucre Fem Net, per a la conscienciació, sensibilització, prevenció i neteja dels espais naturals, ha organitzat aquest dissabte, coincidint amb el 'European Cleanup Day' -una jornada de neteja promoguda per diferents institucions públiques europees- la 5a Jornada de neteja del medi ambient. Ha estat una activitat oberta a la participació ciutadana, amb voluntaris que s'han aplegat a dos antics abocadors -a Fontaneda i als Cortals d'Encamp- per fer batudes de retirada de deixalles al bosc. Els comuns han col·laborat amb efectius i vehicles per transportar la brossa, que ha estat extreta de zones de difícil accés pels voluntaris.

Fem Net va fer la seva primera jornada de neteja el 2010 i la d'aquest dissabte ha estat la cinquena, com ha explicat el seu responsable, Germán Torres, que ha celebrat el bon temps, "important per arribar a aquests llocs", mentre recollia deixalles d'un antic abocador en un torrent prop del nucli rural de Fontaneda. L'associació sol marcar una jornada de neteja a l'any, però la d'aquest 2015, s'ha emmarcat, a més, dins la Jornada Europea de Neteja -amb el lema "netegem Europa", promoguda per la institució que organitza la Setmana Europea de Prevenció de Residus, al maig.

Com ha explicat Torres, "aquesta feina és de forma altruista, et surt de dins i aquest dia aprofitem per emmarcar-lo dins d'una jornada internacional, però després si hi ha algun cop que trobes alguna altra cosa, a algun refugi o camí de muntanya, intentes seguir també els teus ideals". El coordinador ha agraït, a més, la presència als voluntaris, "els responsables de què això surti bé", que han compartit aquesta voluntat de mantenir el medi ambient net. Un d'ells, Paco Garcia, ha insistit en la importància de la neteja dels boscos que estan "massa bruts" i en la necessitat de sumar més gent perquè "no n'hi ha prou".

En aquest sentit, Torres ha assegurat que avui en dia "no hi ha excuses per continuar fent-ho [embrutar el medi natural] amb els mitjans dels quals disposem". "Hi ha molts mitjans, vehicles comunals i personal dels comuns que es dediquen a fer retirades de residus, hi ha deixalleries...", ha recordat Torres, que malgrat això, ha reconegut la necessitat de continuar conscienciant i sensibilitzant a la població amb xerrades i altres iniciatives per evitar que tornin a crear-se abocadors incontrolats de brossa, com els que aquest dissabte han netejat.

"Nosaltres intentem centrar-nos a arreglar una mica el passat", ha afegit el responsable de Fem Net, qui també ha explicat que costa trobar aquest tipus d'indrets, però que es recorre a l'ajuda dels guies de muntanya, treballadors dels comuns, banders, gent que es mou pel territori i que "tenen més facilitat que nosaltres per trobar les zones". Aquest dissabte s'ha fet una dura feina, per la dificultat d'accés i per treballar en aquestes zones de Fontaneda i dels Cortals d'Encamp, on sobretot s'acumulen plàstics, com han detallat els voluntaris.

La iniciativa es va complementar aquest divendres amb una neteja del refugi lauredià de Roca de Pimes, a càrrec dels alumnes de 2n del cicle Activitats Esportives i de Lleure del Centre de Formació Professional, i de membres del Centre Andorra Sostenible, una proposta que també va ser de conscienciació amb el jovent.