Publicitat
Publicitat

Espot: "Andorra està perfectament adaptada a la Llei de protecció de dades personals"

Una cinquantena de professionals participen en una jornada sobre el tractament de les dades personals en l'àmbit de l'advocacia i la Justícia

"La protecció de dades de caràcter personal ha de presidir les nostres actuacions i les lleis i reglaments que duem a terme", així de contundent s'ha mostrat el ministre de Justícia en funcions, Xavier Espot, durant la jornada sobre el tractament de les dades personals en l'àmbit de l'advocacia i la Justícia que ha tingut lloc aquest divendres al Col·legi d'Advocats.

Espot ha assegurat que tant ell com els ponents de la jornada, coincideixen que "Andorra és un dels pocs països perfectament adaptats a la Llei de protecció de dades des de la perspectiva europea". Tot i això consideren que d'acord amb l'evolució de la consideració de les dades personals, cal adaptar-se.

L'Agència Andorrana de Protecció de Dades organitza constantment jornades formatives destinades a sectors professionals concrets, i en aquesta ocasió, han considerat que un dels sectors que més indecència pot tenir en el tractament de la informació i les dades personals pot ser el de l'advocacia i la Justícia, i per aquest motiu, Joan Crespo, director de l'Agència Andorrana de Protecció de Dades, ha explicat que "és interessant per actualitzar coneixements i novetats".

Una cinquantena de persones han actualitzat els seus coneixements en aquesta jornada que ha estat dividida en tres ponències impartides per professionals de l'advocacia de reconegut renom internacional. Crespo ha explicat que amb la Constitució i amb l'aprovació de la Llei qualificada de protecció de dades, "s'ha de respectar el dret de les persones, i el tractament de la informació s'ha de fer de manera adequada a la llei i a les normes europees". A nivell global, el director de l'Agència de Protecció de Dades ha reconegut que els ciutadans estan més sensibilitzats tenint en compte que és una llei que afecta directament a les persones i s'interessen per la seva privacitat.

El punt més difícil quant a la protecció de dades personals és, segons el degà del Col·legi d'Advocats, Francesc Badia, "ponderar on s'acaba el meu dret i on comença la necessitat que la societat es pugui protegir". Els advocats ofereixen cada vegada més dades que després es transfereixen d'una manera o altra, i segons Badia, "molt sovint no ens n'adonem i afecta molt la nostra intimitat".

L'evolució de la societat i les noves tecnologies fan que els professionals s'hagin d'anar adaptant, de fet, el degà del Col·legi d'Advocats ha explicat que "fins ara ningú tenia la sensació d'estar donant res que pogués afectar i avui les bases de dades han d'estar molt protegides i regulades, perquè jo tinc dret a que les meves dades no siguin a l'abast de tothom". Badia considera que el que ha canviat principalment és la percepció de la gent.