Espot respon a Pintat que a Europa s'han de tenir en compte els interlocutors

El cap de Govern reitera que les especifitats de l'acord d'associació amb la Unió Europea també s'han de negociar 

Després de la proposta de terceravia de presentar un memoràndum d'entesa i col·laboració per conformar el pacte d'estat i sobretot a participar en les negociacions en qualitat d'observadors, el cap de govern, Xavier Espot, no s'ha tancat en banda aquest divendres respecte a aquesta petició. Tot i així, n'estan analitzant el seu contingut per arribar a una entesa conjunta per tal de veure quines repercussions pot tenir respecte a les institucions europees. Espot ha aclarit que "no és una decisió unilateral d'Andorra" sinó que s'ha de negociar també amb les institucions europees. "La composició de la nostra delegació negociadora també ha de ser validada pel nostre interlocutor, no només la Comissió Europea i el Servei Europeu d'Acció Exterior, sinó també dels altres països implicats", referint-se als petits estats amb els que Andorra està negociant conjuntament amb Brussel·les. 

Un pacte d'estat per a un acord que comporta entre d'altres coses la integració al mercat interior europeu i, per tant, l'assumpció de les quatre llibertats comunitàries. Tot i així, Espot ha reiterat la voluntat de negociar cadascun dels punts i valorar-ne les seves especifitats. "Aquest posicionament de defensa ferma i amb convicció pels interessos d'Andorra han estat i continuen estant per sobre de tot". Per tant, el cap de govern ha defensat que, tot i voler l'acord d'associació, "això no vol dir que ho volguem sense cap tipus de condicionant".

Rosa Gili, del Partit Socialdemòcrata, no ha mostrat el seu posicionament al respecte però s'ha mostrat favorable a alguns dels apunts avançats com la transparència d'informació, la proposta d'estudis d'impacte sobre el que comportaria l'acord d'associació i la integració d'un membre actiu que segueixi de prop les negociacions. Una valoració positiva tenint en compte que en l'acord que s'havia plantejat anteriorment "els havia decebut moltíssim", tal com ha afirmat Gili aquest divendres.


 

Unes declaracions fetes aquest divendres a la festa major d'Escaldes-Engordany durant la festivitat de Santa Anna. El ball de l'esbart de Santa Anna, patrona de la parròquia, ha centrat l'atenció en la jornada festiva de la festa major. Els grups de dansaries s'han lluit davant l'equip comunal i el pubillatge. Com mana la tradició, els ballarins i ballarines han tret a ballar les autoritats i representants per cloure una jornada festiva en germanor.