Societat 07/11/2018

Espot creu que els ajuts al lloguer donen resposta a les necessitats actuals

El titular d'Afers Socials assenyala que ara hi ha "més possibilitats" de rebre una ajuda

Ana
2 min
Imatge de les ofertes d'una immobiliària. / Arxiu ANA

Andorra la VellaLa convocatòria d’ajudes a l’habitatge de lloguer que atorga el Govern s’ha tancat aquest any, tal com ja s’havia anunciat, amb 1.143 sol·licituds, 915 de les quals han estat favorables. Respecte a la convocatòria anterior, el volum de demandes han davallant un 10,84% mentre que les que han estat positives han augmentat un 5%. El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que aquest dimecres ha exercit com a portaveu del Govern, ha fet una valoració "favorable" d’aquestes dades i ha manifestat que aquestes ajudes donen ara com ara resposta "a la realitat social i econòmica actual", després de les modificacions fetes al llarg de les diferents convocatòries i que han permès "flexibilitzar" els criteris per a la seva concessió.

D’aquesta manera, tal com ha assenyalat Espot, aquesta flexibilització ha permès que se’n puguin beneficiar més col·lectius prioritaris arran del fet que s’ha intentat que aquests criteris siguin "coherents" amb el fet que realment es donin ajudes a les persones amb dificultats econòmiques més enllà d’altres circumstàncies. Malgrat manifestar que les ajudes responen les necessitats actuals, Espot ha manifestat que si es constatés que cal fer altra modificació, es faria. Quant a les dades d’aquesta convocatòria, el titular d’Afers Socials ha valorat que demostren que hi ha "menys necessitats" però "més possibilitats" de rebre una ajuda, tenint en compte que hi ha menys demandes i més resolucions favorables.

Entrant al detall d’aquestes xifres, cal destacar que un 26% dels beneficiaris són famílies monoparentals; un 19% persones grans; un 8% joves; un 6% famílies nombroses; un 4% persones amb discapacitat i un 3% dones en situació desavantatjosa, mentre que l’altre 34% corresponen a altres col·lectius. Pel que fa als motius de denegació, cal destacar que la gran majoria, un 61%, han estat rebutjades perquè se superava el barem d’ingressos o patrimonial; un 10% ho han estat per manca de documentació; un 8% perquè la persona no tenia una residència mínima de cinc anys i un altre 7% per superar el preu de lloguer màxim.

Pel que fa al perfil dels demandants, cal destacar que un 33% van ser de nacionalitat espanyola; un 30% andorrana; un 23% portuguesa; un 7% d’altres nacionalitats; un 5% marroquina i un 2% francesa. El 40% d’aquesta peticions han estat de persones que viuen a Andorra la Vella.

L’import total que l’executiu ha destinat per satisfer aquestes peticions ha estat d’1.653.132 euros, quan l’any anterior havia estat d’1.319.632 euros (tot i que en aquest cas va ser per una durada de deu mesos). De cara a la convocatòria del 2019, que està oberta des del 22 d’octubre i es tanca el 23 de novembre, la dotació total és d’1.813.161 euros.

stats