Societat 11/04/2018

Esquetxos per aprendre seguretat viària

Fins a 1.600 alumnes han gaudit de l'activitat del Viari Show en les set edicions organitzades

Ana
2 min
Un moment de la sessió del Viari Show celebrat aquest dimecres. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaUns 1.600 alumnes han gaudit al llarg de les set edicions que s’han organitzat de l’activitat del Viari Show, la proposta del servei de Cases Pairals i la unitat d’Educació Viària del servei de Circulació del comú d’Andorra la Vella amb la col·laboració del ministeri d’Educació i Ensenyament Superior, amb què es vol apropar als infants l’educació viària d’una manera diferent. Aquests dies se celebra la setena edició i s’espera que entre dilluns passat, dia 9, i fins al 17 d’abril, passin per aquestes sessions uns 200 alumnes dels diferents sistemes educatius. Es tracta d’una iniciativa consolidada i que les escoles demanden i inclouen a la seva programació educativa.

En funció de les incidències que s’hagin registrat al llarg de l’any s’aprofita aquestes sessions per incidir en diferents aspectes relacionats amb la seguretat viària. D’aquesta manera, aquest any es fa èmfasi en els patins i monopatins i el fet que els infants portin casc quan van en bicicleta, tal com ha explicat la caporal de la unitat de Protecció Escolar i Educació Viària, Montserrat Nogueras. De fet, Nogueras ha destacat que la norma sobre els monopatins i patins, que prohibeix la circulació a la carretera, és “desconeguda” i que cal ser conscient que és una "moda" molt estesa però que pot ser “perillosa” i ha incidit en el fet que haurien d’estar limitats als ‘skates’. Malgrat això, “es tolera” aquesta circulació a les vies per a bicicletes. Nogueras ha constatat, de fet, que ja s’han hagut de lamentar accidents. Un altre dels aspectes sobre els quals s’incideix és que cal utilitzar el casc quan es va en bicicleta i, en aquest sentit, ha lamentat que els pares ensenyin a “pedalar” els seus fills “però no les normes”. Aquestes sessions en què els padrins fan diferents esquetxos també s’aprofiten per treballar altres situacions com per exemple que cal recollir els excrements dels gossos. Nogueras ha remarcat que aquest treball amb els infants també incideix en els pares, ja que sovint els diuen “que no estacionin a la vorera” perquè impedeixen el pas dels vianants o que cal travessar pels passos de vianants.

La consellera de Social d’Andorra la Vella, Ester Vilarrubla, ha destacat que aquesta proposta incideix en “tres aspectes importants”, ja que aporta una manera diferent d’aprendre educació viària, s’aconsegueix la interrelació entre grans i petits i es “consciencia la gent gran” i es potencia les seves “ganes de fer coses”.

Precisament, una de les padrines que ha participat en totes les edicions del Viari Show, Conxita Duatis, ha remarcat que “gaudeix molt” amb aquesta proposta i que de fet “li agrada molt”. A més, s'ha mostrat convençuda que el missatge arriba als alumnes, tal com mostra el fet que els fan moltes preguntes i fan veure als padrins què és el que han fet malament.

stats