Societat 13/11/2018

Els comuns, decidits a esbrinar el preu mig del lloguer per cada barri i carrer

Les set parròquies impulsaran una diagnosi interna per conèixer què és el que es paga segons la zona on està situat l'habitatge per tenir informació per combatre la problemàtica actual

Ana
3 min
El cònsol major de la Massana, David Baró, i la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols. / M. M. (ANA)

La MassanaObtenir una fotografia del preu mitjà que es paga per al lloguer d'un habitatge segons cada carrer i barri de les set parròquies. Aquest és el principal objectiu i demanda que la comissió nacional de l'habitatge va fer als comuns i que aquest dimarts, durant la reunió de cònsols, s'ha validat i determinat la metodologia que s'utilitzarà. Segons han explicat, en base a la declaració anual de l'inquilinat els comuns facilitaran a la comissió el nombre de mesos, els metres quadrats i el preu que s'haurà pagat per llogar cadascun dels habitatge. D'aquesta manera, a partir d'ara, cada comú iniciarà una feina interna per eliminar les dades personals de la declaració jurada i ordenar i classificar-les. En base a aquest motiu, no s'han aventurat a posar una data concreta perquè “potser triguem cinc minuts o mesos”, ha expressat la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol. Tot i això, el cònsol major de la Massana, David Baró, s'ha mostrat confiat a tenir enllestida la feina abans de sis mesos, però “cada comú tardarà més o menys en funció dels seus programes informàtics”.

Baró ha sintetitzat que les dades permetran “saber, en base al que s'ha declarat, quin pot ser el lloguer mitjà per cada zona”, però ha recordat que les xifres que s'extreguin s'hauran de posar en context. “Tindrem una fotografia d'un moment donat, s'haurà de prendre amb cautela, però pot ser útil per ajudar a interpretar la problemàtica” de la falta d'habitatge. En relació a aquest decalatge, Marsol ha posat com a exemple que la declaració jurada de lloguer del 2017 a la capital es recull i s'entrega entre el maig i el juny del següent any. Tot i això, Baró ha insistit que els comuns no tenen manera de poder saber el preu del lloguer de forma mensual o setmanal, per actualitzar les dades recollides. A més, l'estudi també permetrà distingir entre aquells habitatges que tenen un lloguer de llarga durada o aquells que s'han cedit per un període curt de temps i a quin preu.

Ambdós portaveus de la reunió de cònsols s'han escudat que no havien impulsat abans aquesta iniciativa perquè no hi havia una comissió del Govern que els ho demanés. Quant a la identificació dels pisos buits que hi ha al país, Marsol s'ha mostrat partidària que la manera més fàcil per identificar-los és a través dels comptadors de FEDA.

No pagar dues vegades el foc i lloc

La reunió de cònsols també ha servit per avançar en el redactat de la Llei de finances comunals, que finalment s'ha decidit que s'entrarà a tràmit parlamentari la legislatura vinent perquè la possibilitat que finalment no es tractés “era força elevada” a causa de la “feina pendent de fer” que té el Consell General. Segons han explicat, la nova redacció de la llei, que estan duent a terme de manera conjunta els set comuns, ha de servir per evitar pagar la mateixa taxa i impost dues vegades. Baró ha posat com a exemple el foc i lloc. Actualment quan algun ciutadà canvia de parròquia com a lloc de residència ha de pagar dues vegades la taxa: la que es paga per defecte a principis d'any i la de la nova parròquia, un cop es fa el trasllat de casa. D'aquesta manera el contribuent acabava pagant uns mesos de més a la parròquia que ja no viu i també pagava de més a la nova administració a la qual pertany. Un cop s'aprovi el nou text, si finalment queda com proposaran els comuns, un cop es doni de baixa el comú retornarà la part proporcional als mesos que faltin per acabar l'any al contribuent, que pagarà la part que li pertoqui a la nova administració.

Malgrat que finalment s'ha decidit posposar l'entrada a tràmit per quan es formi la cambra la legislatura que ve, l'objectiu que la llei entri en vigor el 2020 segueix intocable. “Amb calma però sense pausa, preferim fer-la bé i consensuada amb tots els comuns, que no pas treballar-la ràpidament en quinze dies i entrar-la ara a tràmit quan no es podrà tractar”, ha justificat Baró, que ha desitjat que la llei no quedi obsoleta en poc temps. Pel que fa a la nova configuració que pugui sorgir de les eleccions, no fa témer la futura aprovació del text legal, ja que és “molt tècnica”.

Tal com ja es va explicar durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols celebrada l'octubre passat a Ordino, la intenció de la modificació és actualitzar el text legal i posar-lo d'acord a l'entrada en vigor del nou codi de l'administració i de la llei de bases d'ordenament tributari o l'aprovació de les noves lleis de transferències i competències. També ha de permetre impulsar, sota criteris d'interès general, bonificacions i exempcions per dinamitzar i impulsar el comerç, els joves emprenedors o facilitar l'accés a l'habitatge amb mesures puntuals.

stats