Societat 02/02/2018

Exposicions en locals buits i tiquets de pàrquing més econòmics per impulsar el comerç del Centre Històric

Millorar l'enllumenat i la senyalització dels aparcaments i els accessos a la zona són altres accions que recull el pla estratègic dels comerciants

L. M.
5 min
Una part de la Plaça de la Consòrcia, al centre històric d'Andorra la Vella. / D. R.

Andorra la VellaD'aquí a poques setmanes es començarà a implementar el Pla Estratègic del Centre Històric de la capital, que l'associació de comerciants va presentar l'any passat. Hi ha accions a curt termini, de les quals se'n veurà el resultat de seguida, com la millora de l'enllumenat públic o la neteja dels carrers; però n'hi ha d'altres que necessitaran més temps, com la revitalització de locals buits, una millor senyalització dels aparcaments i els accessos al Centre Històric o la distribució de tiquets de pàrquing més econòmics per part dels comerciants als seus clients.

Una comissió gestora, formada per representants de l'entitat, el comú d'Andorra la Vella, la Cambra de Comerç i el ministeri de Turisme, s'encarregarà de valorar les actuacions que recull el pla i establir un ordre de prioritats per executar-les. L'estratègia general és aconseguir atraure el major nombre de visitants possibles a la zona i que trobin prou al·licient per passejar-hi, sense oblidar les característiques comercials que la defineixen: botigues de proximitat, singulars i que es diferencien de les grans marques que es poden trobar al llarg de l'avinguda Meritxell o Vivand perquè ofereixen un producte més selecte.

La sortida de la crisi no es reflecteix de la mateixa manera en el comerç que en d'altres àmbits, com poden ser la restauració o l'hostaleria. Això és un fet a les zones comercials d'arreu del Principat. Sense anar gaire lluny, aquest Nadal passat, els comerciants andorrans han coincidit que hi ha hagut molta afluència de públic als carrers, però que això no s'ha traduït en un increment pel que fa a vendes. Potser, doncs, cal replantejar el model i buscar noves estratègies que permetin repuntar el comerç, tal i com han fet des de l'Associació de Comerciants del Centre Històric d'Andorra la Vella. Aquesta zona comprèn, entre d'altres, el nucli antic i l'avinguda Príncep Benlloch; un carrer, aquest últim, pel qual els comerciants demanen solucions per frenar el tancament de comerços.

Una de les primeres accions que es durà a terme serà la millora de l'enllumenat. És una de les queixes més reiterada entre alguns dels comerciants de Príncep Benlloch, que coincideixen que hi ha carrers del nucli històric amb poca il·luminació o, directament, mal il·luminats, amb la conseqüència que això suposa, que és que la gent no hi passi. Com aquesta, una altra qüestió pràctica per millorar és la de la neteja, on també s’actuarà de forma progressiva.

Sobre la manca d'aparcament que posaven de manifest alguns botiguers de l'avinguda Príncep Benlloch, des de l'Associació de Comerciants del Centre Històric no hi estan d'acord, ja que diuen que amb el pla estratègic han pogut constatar que hi ha molta disponibilitat de places, però que caldria senyalitzar-les millor i informar als visitants que existeixen.

La presidenta de l'agrupació, Anna Riberaygua, ha destacat que els aparcaments verticals de la plaça del Poble poques vegades s'omplen i ha avançat que, a través del comú, els comerciants que ho vulguin ja poden aconseguir uns paquets de tiquets amb un preu inferior als del públic en general, per regalar-los als seus clients. Ara bé, Riberaygua també ha apuntat que potser això no és suficient i que es podria conversar amb el comú per tal de millorar-ho.

El comú d'Andorra la Vella té reservada per aquest 2018 una partida d'un milió d'euros per remodelar l'avinguda Princep Benlloch. Segons ha explicat la presidenta de l'Associació de Comerciants del Centre Històric d'Andorra la Vella, en una primera fase es milloraran les places Rebés i Príncep Benlloch, per després continuar amb la reforma del carrer. Riberaygua ha comentat que aquesta última plaça crea grans problemes a l'hora d'entendre on es pot arribar i que la sensació que dona és que està dividida.

La mala imatge dels locals buits

Anna Riberaygua ha qualificat de “terrible” el problema amb els espais buits i ha remarcat que és una de les accions urgents que cal duu a terme. De fet, alguns comerciants de Príncep Benlloch ja havien posat de manifest aquesta qüestió. Riberaygua ha comentat que els locals buits es degraden amb el pas del temps i donen una mala imatge en el seu entorn urbanístic més proper. L’objectiu de l’Associació de Comerciants del Centre Històric és aconseguir que es lloguin el més aviat possible, encara que de vegades sigui complicat.

Amb els que es doni aquest cas, el pla estratègic de l’entitat proposa que es puguin utilitzar els locals com a espais d’exposició, per a artistes andorrans, per exemple, per tal de millorar la seva imatge i dignificar-los. I a la vegada, segons apunta la presidenta dels comerciants del Centre Històric, els locals amb activitat donaran més vida a la zona i crearan uns espais de convivència entre la gent que els visiti. En qualsevol cas, la voluntat de l’associació és que es lloguin, previ canvi de la política de lloguers.

Senyalitzar bé les diverses entrades al Centre Històric de la capital

La presidenta de l’Associació de Comerciants del Centre Històric ha assenyalat la importància de senyalitzar bé tots els accessos a la zona històrica d'Andorra la Vella, tant el de Pyrénées com el de Santa Coloma, així com també el dels ascensors de la plaça del Poble i dels aparcaments verticals. A Santa Coloma, en concret, Anna Riberaygua ha comentat que, de la manera que està indicat actualment, tot el flux de cotxes se'n va per la carretera principal. D'aquí que destaqui la importància que s'executi el més aviat possible el projecte de millora previst pel comú, el qual ajudarà que els visitants entrin per aquest punt i arribin al Centre Històric a través de l'avinguda Príncep Benlloch. Així, de retruc, els comerços de la zona també es veuran beneficiats. Segons Riberaygua, l'entrada per Santa Coloma dona una sensació de suburbi, actualment, "com un lloc de segona que no té cap interès".

Pel que fa a l’accés des de l’avinguda Meritxell, Anna Riberaygua ha dit que és un dels més importants i que la reforma que hi ha prevista en aquest carrer afavorirà el Centre Històric, ja que és l’artèria comercial que s’enllaça amb Vivand, també. La presidenta dels comerciants del nucli històric apunta que una de les estratègies importants és aconseguir que un cop els visitants siguin a Pyrénées, continuïn amunt i no se’n vagin avall. Des del comú ja s’ha anunciat que es mantindrà el doble sentit de Meritxell; per tant, la lògica porta a pensar que quan es redacti el projecte de remodelació de Príncep Benlloch, es mantindrà el doble sentit del carrer. Riberaygua ha apuntat que “des de l’associació no ens atrevim a dir què és millor”, ja que hi ha hagut experiències que els porten a pensar que és millor de dos sentits i d’altres que sigui d’un.

Els cinc objectius del pla estratègic

Anna Riberaygua ha assegurat que “hi ha molt bona entesa amb el comú” d’Andorra la Vella i ha explicat que el pla estratègic els ha permès “tenir un diagnòstic de tot el nucli històric”, amb cinc objectius clars: regenerar l’espai urbà, millorar l’oferta comercial i de restauració, dinamitzar el comerç, promocionar i difondre l’oferta comercial i col·laborar en la gestió d’aquest espai comercial. A partir d’aquí, Riberaygua ha detallat que per a cada objectiu s’han previst un conjunt d’actuacions, algunes de les quals les ha d’executar el comú i d’altres els hi pertoquen a l’associació, tot i que també n’hi ha que “es reparteixen a parts iguals” entre les dues parts. Al final, però, la presidenta dels comerciants del Centre Històric recorda que tot porta a aconseguir “un bon desenvolupament econòmic, que sigui sostenible a llarg termini i que tingui una projecció de futur”.

stats