Extradició a Kíev d'un fugitiu ucraïnès en recerca per la Interpol

Estava ingressat al Centre Penitenciari des de l’agost del 2016

Un fugitiu de nacionalitat ucraïnesa ingressat al Centre Penitenciari des de l’agost del 2016 ha estat extradit a les autoritats d’Ucraïna aquest dilluns, a l’heliport de la Massana. El fugitiu var ser detingut a Andorra en el marc d'una altra causa l’agost del 2016 i va ingressar a la presó, on va complir condemna fins el mes de desembre del 2018. Mentrestant, l’Oficina de Cooperació Policial Internacional de la policia andorrana va rebre una ordre de detenció internacional per part d’Interpol de Kíev el 26 de desembre del 2016.

Un cop alertada Interpol Kíev que el seu fugitiu es trobava ingressat a la presó d'Andorra, Ucraïna va emetre una demanda formal d'extradició per la via diplomàtica. En aplicació de la Llei qualificada d'extradició d'Andorra, les autoritats andorranes van iniciar un procés d'extradició que va concloure amb l’atorgament per part del Tribunal de Corts el 12 de novembre del 2017. No obstant això, el fugitiu ha hagut de complir abans la seva condemna pels delictes comesos a Andorra i per això ha estat pres fins el mes de desembre del 2018, quan va passar a detenció provisional en vista d'extradició.

La policia d'Interpol Kíev tenia un màxim de 30 dies per venir a buscar el detingut, i aquest dilluns els efectius de la Unitat Especial d'Intervenció l’han traslladat del Centre Penitenciari a l'heliport de la Massana, on l'esperaven efectius de la Interpol Andorra i la Interpol Kíev. Així, s’ha formalitzat l'entrega i el detingut ha quedat sota custòdia de la policia ucraïnesa.

Seguidament, el detingut ha estat traslladat en helicòpter fins a l'aeroport del Prat, on l'esperava la Policia Nacional espanyola per escortar-lo fins a un avió amb destinació final a Kíev. El detingut serà jutjat a Ucraïna com a presumpte membre d'una organització criminal especialitzada en el robatori de vehicles de luxe, i s’enfronta a una pena màxima de fins a 12 anys de presó.