FEDA té vigents 200 contractes de carregadors per a vehicles elèctrics

A través de l'estand que la parapública comparteix a la Fira d'Andorra la Vella amb Medi Ambient es vol conscienciar sobre l'estalvi i l'eficiència energètica

Actualment hi ha 200 contractes vigents de domicilis i industrials que tenen instal·lats carregadors per a vehicles elèctrics als seus immobles. Així ho han posat en relleu des de FEDA recordant que aquesta instal·lació, en règim de lloguer, compta amb la bonificació del 50% del cost gràcies al pla Engega del Govern. De manera paral·lela, i amb l'objectiu de treballar en el foment de la mobilitat elèctrica, des de la parapública continuen amb el pla per instal·lar carregadors al carrer. Ara com ara ja n'hi ha 27 i entre finals d'aquest any i principis del que ve es preveu que se'n puguin instal·lar "un parell més de normals" i algun de recàrrega ràpida tal com explica el director de Diversificació de FEDA, Xavier Forné. Els punts escollits són Canillo i Escaldes-Engordany.

Precisament incidir sobre la mobilitat elèctrica o la més sostenible és un dels objectius de l'estand que FEDA i el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat comparteixen a la Fira d'Andorra la Vella. Tal com explica la cap d'estratègia i comunicació del ministeri, Natàlia Rovira, "la gent es pensa que el canvi climàtic és una cosa global i que no s'hi pot fer res, i no és veritat", ja que per exemple a Andorra gran part de les emissions de CO2 estan relacionades amb el transport i les calefaccions, per la qual cosa amb la presència a la fira es vol incidir en el missatge que realment sí es que pot fer alguna cosa canviant, per exemple, alguns dels nostres hàbits. El lema de l'estand és 'Estalvi i eficiència, la millor energia' i es vol incidir que certes accions relacionades amb el transport i el consum energètic sí que tenen un impacte real. A més a més, remarca Rovira, cal que les polítiques de FEDA i les del Govern "sumin esforços" per reduir les emissions de CO2 i lluitar contra el canvi climàtic.

D'aquesta manera, en aquest estand hi ha dues parts diferenciades, una dedicada a la mobilitat elèctrica i a explicar projectes com el de Cicland i una altra centrada en l'energia, en què s'incideix en la difusió del pla Renova que impulsa l'executiu per dur a terme accions als edificis que tinguin un impacte en l'estalvi i l'eficiència energètica. També es difon projectes de FEDA com Ecoterm i Feda Solucions.

Carolina Gómez, del departament de comunicació de FEDA, explica que el projecte Ecoterm, de cogeneració, ja arriba a tretze instal·lacions a Soldeu i que els clients estan "molt satisfets" de les prestacions d'aquest servei per oferir aigua sanitària calenta i calefacció a través de la cogeneració. Amb això, remarca, s'aconsegueix reduir les emissions de CO2. Pel que fa a FEDA Solucions, de moment, se centra en la mobilitat sostenible i, en especial, en l'elèctrica, però en un futur, ha recordat Gómez, evolucionarà cap al concepte d''smart home' i l'eficiència energètica. Forné ha emfasitzat l'aposta que s'està fent perquè cada vegada hi hagi més carregadors al carrer ja que la preocupació per l'autonomia és una de les principals per les persones que volen optar per la mobilitat elèctrica. Per aquest motiu, la voluntat és que cada any es puguin instal·lar entre vuit i deu carregadors nous a la xarxa viària.

Gómez destaca que cada vegada la gent està més conscienciada i aposta tant per un consum energètic com una mobilitat més sostenible. I que, per tant, els projectes lligats amb la sostenibilitat tenen bona acollida.

Entre els visitants a l'estand se sortejaran sis abonaments anuals a Cicland (dos cada dia) i una bicicleta elèctrica, el diumenge a les 19 hores.