La Federació d'Associacions de la Gent Gran reclama una pensió mínima de 1.200 euros

Espot reitera que l'executiu no pot fixar-ne una de contributiva, ja que fluctua en funció dels anys cotitzats i el salari

La gent gran considera que totes les pensions haurien d'arribar a un mínim de 1.200 euros. Així ho ha reclamat aquest dilluns a la tarda el president de la Federació d'Associacions de Gent Gran, Simó Duró, durant la celebració de la 25a edició de la Festa Magna. El cap visible del col·lectiu de la tercera edat justifica que l'increment del cost de la vida obliga a posar aquesta reivindicació sobre la taula. “No volem que ens arreglin les pensions en funció del cost de la vida, sinó que volem un llistó mínim”, ha recriminat Duró, que ha tirat en cara de l'executiu que “quan hi ha una majoria parlamentària forta es poden trobar cèntims d'allà on sigui fent una bona administració de les finances”.

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha contradit Duró i ha argumentat que no només és una qüestió de voluntat política sinó també econòmica. Quant a la reclamació, Espot ha reiterat que l'executiu no pot fixar una pensió mínima contributiva, ja que fluctua en funció dels anys cotitzats i el salari. Tot i això, ha assegurat que les polítiques del Govern van encaminades a assolir una pensió de 1.200 euros, gràcies a les pensions de solidaritat o l'increment del salari mínim, que indirectament afavoreixen l'augment de la cotització. Actualment, aquella persona que compleix els requisits i pot rebre una pensió de solidaritat arriba als mil euros i escaig, quantitat que marca el salari mínim i el llindar econòmic de cohesió. Tot i això, hi ha molts pensionistes que no compleixen el requisits i no reben una pensió de solidaritat i, en funció del cotitzat, cobren la pensió que els correspon i que en molts casos està per sota dels 1.000 euros.

Durant la celebració de la festa tant el ministre Espot com el cap de Govern, Toni Martí, han coincidit a destacar que el col·lectiu de la gent gran no és només un col·lectiu que necessita i que té dependència dels altres, sinó que aporta i té molt a aportar a la societat. De fet, Martí ha assegurat que “la societat s’empobriria sense la presència i l’aportació de la gent gran”. Quant a la modificació aprovada la setmana passada per garantir el reemborsament de fins al 100% de la despesa sanitària a tots els beneficiaris de la pensió de solidaritat per a la gent gran, Duró l'ha vist amb bons ulls i ha quantificat que tindrà efecte sobre unes 800 persones. Tot i això, el president ha apuntat que cal caminar en aquesta direcció i que el reemborsament total hauria de ser efectiu per a tot el col·lectiu pensionista. 

Espot també ha anunciat que el Govern està a punt de signar un conveni amb el Col·legi de Podòlegs per tal d’oferir la podologia com un servei finançat públicament gairebé al 100% per a les persones que perceben la pensió de solidaritat per a la gent gran. Una altra mesura que Duró ha celebrat però ha recordat que ha costat gairebé quinze anys aconseguir-la, ja que la reclamaven des del 2003. Finalment, el titular d'Afers Socials també ha fet referència a l’increment de l’import de les pensions o prestacions de les persones grans, gràcies a la modificació d’alguns llindars, que ja s’ha fet efectiu amb l’entrada en vigor del pressupost del 2018 per a casos concrets. A més, ha indicat que properament s’organitzaran tres tallers de suport i d’acompanyament a les famílies i als cuidadors professionals, ja que és important acompanyar l’entorn de les persones que van perdent autonomia.

La 25a Festa Magna, a part d'aplegar 500 padrins, també ha congregat nombroses autoritats, entre les quals, a més de Martí i Espot, hi havia els ministres Sílvia Calvó, Carles Álvarez i Eva Descarrega, el síndic general i la subsíndica general, Vicenç Mateu i Mònica Bonell, i nombrosos cònsols.