Publicitat
Publicitat

La Festa de la Joventut desafia el mal temps

Una finestra de cel clar permet als joves celebrar la seva diada a la capital. La festa continuarà fins ben entrada la nit a l'envelat del Parc Central

Tot i que aquest divendres ja es van celebrar els primers actes de l'onzena Festa de la Joventut d'Andorra la Vella -amb els concerts de rock-, el plat fort de les celebracions ha arribat aquest divendres a la tarda al Parc Central. Centenars de joves s'han aplegat per gaudir d'una trobada que enguany ha ampliat el component associatiu i divulgatiu amb la presència de més entitats, com el Fòrum Nacional de la Joventut (FNJA), el col·lectiu LGBT Som Com Som, o els Castellers d'Andorra.

La directora de Cultura, Participació Ciutadana i Joventut del Comú d'Andorra la Vella, Patty Bafino, ha celebrat que el temps hagi respectat la celebració de les activitats i ha insistit que "el jovent té ganes de fer coses, s'associa, participa", en referència a la presència de més associacions en la festa d'enguany.

La festa va començar aquest divendres, amb el tret de sortida dels Dijous de Rock, un concert farcit de grups joves que van aplegar més de 150 assistents, i el campionat de vòlei 3x3. El plat fort, però, ha sigut aquest dissabte a la tarda, al Parc Central de la capital, on el temps ha respectat durant bona part de la tarda i s'han pogut dur a terme moltes activitats.

Al Parc Central, els joves han pogut triar entre una oferta molt variada: com el caiac -del Club Andorrà de Canoe Caiac-, el 'softcombat'- de l'Associació Juvenil de Frikis d’Andorra-, la competició d''skate' -organitzada per l'Associació d'Skate i Snowboard d'Encamp-, el taller d''slackline' o el de monocicle. També han pogut participar en els assajos dels Castellers d'Andorra, formar part d'una desfilada de moda organitzada per dues blogueres, fer els seus primers grafitis o fotografiar-se amb els 'cotxes de pel·lícula' de l'Associació Andorrana de Vehicles Antics.

Enguany, però, s'ha volgut potenciar també un vessant més divulgatiu i associatiu de la festa, amb la instal·lació d'un punt d'informació del col·lectiu LGBT Som Com Som, de la Creu Roja, i del Fòrum Nacional de la Joventut, que s'han sumat a les propostes d'oci i diversió.

En aquest sentit, la directora de Cultura, Participació Ciutadana i Joventut del Comú d'Andorra la Vella, Patty Bafino, ha reconegut que "cada cop li donem més importància [a l'associacionisme] perquè veiem que el jovent té ganes de fer coses, s'associa, participa", "per nosaltres és molt important". De fet, enguany, la festa nocturna, posterior a la que se celebrarà a la vela del Parc Central, s'ha delegat als locals d'oci nocturn de la parròquia, que celebraran un concurs d''Instagram' i regalaran obsequis als joves.

Un ressuscitat FNJA comença informant-se de les necessitats dels joves

El president de la Taula Permanent del FNJA, João Lima, ha explicat a l'ANA que l'objectiu de formar part de la Festa de la Joventut d'Andorra la Vella és "donar-nos a conèixer a un públic que potser no ens coneix tant". El FNJA ha instal·lat una pissarra on els joves que ho han volgut han anat escrivint els seus neguits i necessitats.

Han estat reivindicacions generals, com la igualtat i el respecte, però Lima assegura que en les reunions del FNJA, els joves reclamen més ajudes per als estudis, més oferta formativa, un millor accés a la feina i potenciar llocs laborals adequats al nivell d'estudis.

Lima també ha celebrat la confirmació que el FNJA rebrà el pressupost anual que, afegeix, intentaran diversificar al màxim.

Som Com Som lamenta que encara hi hagi "moltíssims" homosexuals que s'amaguen al país

El president de Som Com Som, Carles Perea, ha explicat a l'ANA que la presència de l'associació a la festa és per fer "pedagogia de la diversitat afectiva, conscienciació sobre el VIH, i ser l'elongació del ministeri a l'hora d'informar". "No som un lobby tancat, volem arribar al màxim de població possible", ha afegit Perea.

L'associació de defensa del col·lectiu LGBT creu que encara hi ha "moltíssima" gent que s'amaga a Andorra. Ho han copsat perquè, tot i rebre moltes consultes, la majoria són anònimes.

"Estem agafant molta força interna, tant que se'ns escapa de les mans, per això hem anat a demanar ajuda al Govern", ha explicat Perea. Aquest dimarts el col·lectiu es reunirà amb la comissió legislativa d'Afers Socials perquè avançar en la igualtat d'un col·lectiu que pateix una situació "que no té res a veure amb la de França o Catalunya", han explicat des de l'organització.