Fins a 77 professionals del Cedre han estat de baixa entre el 2018 i el 2019

Des de l'executiu es recorda que es vol fer una reducció horària dels auxiliars d'infermeria, que són els més afectats

Fins a 77 professionals del centre sociosanitari El Cedre han estat de baixa entre l’any passat i els vuit primer mesos del 2019, concretament 38 ho van estar el 2018 i 39 aquest any. Cal destacar que la major proporció de baixes es dona entre les auxiliars d’infermeria. Així, l’any passat 26 de les persones que va estar de baixa eren auxiliars mentre que aquest any representen 25 de la xifra total. Així es desprèn de les dades facilitades per l’executiu a la consellera socialdemòcrata Rosa Gili, que havia presentat una bateria de preguntes al Govern sobre aquest centre.

En aquestes mateixes respostes, publicades aquest dimecres al Butlletí del Consell General, es posa en relleu que un estudi encarregat a la Fundació Matia ha posat en relleu que els horaris de dotze hores en un centre d’aquestes característiques “no són recomanables per la important càrrega física i emocional a què estan sotmesos els professionals que atenen els usuaris". Aquesta, s’assenyala a la resposta, podria ser una de les causes de les baixes per malaltia.

Des de l'executiu s’afegeix que ara es treballa en un nou model d’atenció centrada en la persona i que ha de comportar que s’eliminin els torns laborals de les auxiliars d’infermeria de dotze hores per convertir-los en jornades de set hores. En les respostes es recorda el que ja s’havia manifestat des de l’executiu, i és que cada vegada es tendeix a reduir progressivament el nombre d’infermeres per incrementar el d’auxiliars amb formació en el model d’assistència centrada en la persona. Es concreta que cada auxiliar tindrà sis residents de referència i a tots ells se’ls farà el pla d’acollida, control i seguiment de les activitats de la vida diària, i seran el contacte de referència amb les famílies. Les funcions d’infermeria seran l’atenció a la consulta conjuntament amb el metge, proveir les cures necessàries i supervisar la medicació que s’ha d’administrar.

Actualment la plantilla del centre és de 103 professionals que s’encarreguen, ara com ara, d’atendre les 150 persones que es troben ingressades i distribuïdes en l’atenció les 24 hores, el centre de dia i el programa Respir.

En el mateix butlletí, el Govern també dona resposta a un seguit de preguntes formulades pel PS en relació al cas Chato. Es reitera que se'l va cessar tant bon punt es van adonar que havia incomplert la demanda del ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que posés punt final a les seves activitats per a la Federació Andorrana de Futbol en ser nomenat secretari d'Estat d'Economia i Empresa.