Firmes a favor i en contra del sentit únic a Príncep Benlloch

Uns veuen amb bon ull que hi hagi un sol carril, mentre que els altres creuen que perjudica la zona

La prova pilot que el comú d’Andorra la Vella ha posat en marxa a l’avinguda Príncep Benlloch per valorar la viabilitat de convertir-la en una via d’un sol sentit de circulació ha provocat un intens debat en la ciutadania. Diversos veïns del barri han començat dues campanyes de recollida de firmes en sentits oposats.

Per una banda hi ha els qui demanen que el sentit únic es mantingui més enllà de la prova pilot i que aquest sigui un primer pas per millorar i embellir l’avinguda. En paral·lel a aquesta campanya se n’ha obert una altra a la plataforma change.org en el mateix sentit de mantenir definitivament un únic sentit de circulació, pacificar el trànsit i eixamplar les voreres.

Per altra banda, un altre grup de veïns ha començat a recollir firmes per demanar a la cònsol major, Conxita Marsol, que rectifiqui i descarti qualsevol possibilitat que comporti convertir Príncep Benlloch en una via d’un sol sentit.

Així, aquells que estan a favor del sentit únic posen en relleu que estan agraïts que des de la corporació comunal s’hagi pres la decisió de fer aquesta prova pilot i valoren que es tirin endavant “projectes urbanístics arriscats però amb una visió clara de futur”, amb la voluntat de fer una ciutat “més sostenible”. Consideren que mesures com aquesta “contribueixen a incrementar l’activitat empresarial i econòmica i incentiven als propietaris a millorar els seus immobles i a crear un nou centre de comerç, activitats complementàries i residencial”. Recorden que les voravies existents “impossibiliten la circulació de persones amb mobilitat reduïda” i afegeixen que la seva “grata sorpresa” ha estat comprovar que el sentit únic ha tingut escassa incidència en la circulació.

D’altra banda, pel que fa als detractors del tall, lamenten les “pèrdues” que aquestes proves estan comportant. Destaquen que si s’implanta finalment aquest sentit únic això suposaria “el tret de gràcia” dels pocs comerços que queden a la zona. També creuen que els canvis de circulació podrien fer desaparèixer els comerços especialitzats en el món del motor que hi ha a la zona i que Ciutat de Valls es pot arribar a col·lapsar si els vehicles es desvien per aquest carrer. També alerten sobre els problemes de seguretat que hi podria haver per a les escoles que es troben a la zona. Advoquen, finalment, perquè les voreres a Príncep Benlloch s’eixamplin conservant els dos sentits de circulació.