Publicitat
Publicitat

La Fiscalia demana més efectius per fer front al blanqueig

Espot ha assegurat que la intenció del Govern és crear places noves per reforçar el grup de blanqueig i el de delictes tecnològics

La necessitat d'augmentar els recursos humans i materials en l'àmbit de la Justícia ha estat la principal demanda dels representants d'aquesta administració durant l'acte d'obertura de l'any judicial 2015-2016.

El fiscal general, Alfons Alberca, ha explicat que el tipus d'infracció que ha ocasionat un major nombre de procediments judicials entre juliol del 2014 i juny del 2015 han estat els delictes de robatoris amb un total de 1.194, seguits dels delictes contra la salut pública amb 969. En el tercer lloc cal destacar els delictes contra l'economia que han registrat un increment del 82,03% i s'han instruït un total de 466 procediments. En aquest sentit, Alberca ha demanat un augment d'efectius per a les batllies especialitzades en delictes econòmics per tal de fer front als casos de blanqueig de diners que han augmentat en els darrers mesos.

En aquest sentit, el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, s'ha mostrat d'acord amb la proposta i ha avançat que la intenció del Govern en el proper exercici pressupostari és crear places noves per reforçar precisament el grup de blanqueig i el de delictes tecnològics, ja que "tenen una major càrrega de feina". Així doncs, s'ha convocat un concurs per proveir el grup de blanqueig d'una nova plaça amb caràcter definitiu, i tres o quatre persones més de forma temporal, tot i que la intenció és convertir les places en definitives en el moment que sigui possible. Espot ha assegurat que "la nostra intenció és doblar els efectius del grup de blanqueig".

Per la seva banda, el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, ha reivindicat durant el seu discurs el pressupost de la Justícia del Principat, ja que s'hi dedica un 0,28% del PIB, és a dir, un 15% per sota de la mitjana europea. "En el moment puntual en què estem, aquesta diferència ens vindria molt bé", ha assegurat.

Tanmateix, el ministre de Justícia i Interior ha volgut contextualitzar les xifres i explicar que el 2015 ja es va apujar un 10% el pressupost destinat a Justícia, i aquest any, tot i mantenir-se estable, "no s'ha contemplat una despesa d'inversió important com és la nova Seu de la Justícia". Alberca ha volgut recordar que per una banda estan les dotacions materials però "les reformes processals requereixen dotacions humanes i pressupostàries".

Quant a l'activitat desenvolupada pel Ministeri Fiscal durant aquest període judicial, la Fiscalia ha emès un total de 9.967 informes, el que suposa un descens de l'1,59% front a l'exercici anterior.

A més, durant aquest període s'han iniciat un total de 4.604 causes penals, a través de les quals s'han perseguit 5.012 infraccions penals. Per tant, malgrat haver disminuït en 98 el número de causes penals incoades en relació a l'exercici anterior, s'han investigat 141 infraccions penals més, el que representa un increment de la delinqüència aparent xifrat en el 2,89%.