Societat 21/10/2018

Fluorescents, bombetes, olis i piles, el que més dipositen els ciutadans a les minideixalleries

Des que aquestes unitats mòbils estan en marxa (maig de l'any passat) s'han recuperat dues tones de residus

Ana
2 min
Aspecte d'una de les minideixalleries. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaFluorescents i bombetes és el tipus de material que es recupera en major quantia a través de les vuit minideixalleries mòbils que el Govern va lliurar el mes de maig del 2017 als comuns i que s'ubiquen a diferents punts de les parròquies. Des que aquesta iniciativa es va posar en marxa s'han recuperat dues tones de residus, dels quals 450 quilograms corresponen a fluorescents i bombetes.

En segon lloc cal destacar els 229 quilograms d'olis vegetals recuperats i, en tercer, trobem les piles i bateries, amb 431 quilograms. Si aquests quilograms els expresséssim en unitats, tindríem que s'han pogut recuperar, a través d'aquestes unitats mòbils, 2.871 de fluorescents i bombetes; 508 litres d'olis vegetals i 16.963 unitats de piles i bateries. A més, caldria afegir-hi 608 radiografies, 656 unitats de petits electrodomèstics o 721 de tòners i material d'informàtica.

Si es tenen en compte les diferents minidexalleries, tenim que entre totes s'han recollit una mitjana de 64 quilograms de fluorescents i bombetes, amb valors que varien entre els 25,8 quilograms d'Andorra la Vella i els 105,2 de Sant Julià de Lòria. Quant als olis vegetals, la mitjana seria de 64 quilograms amb valors que van dels 5,4 quilograms d'Andorra la Vella als 124,7 recuperats a la Massana. I quant a les piles i bateries, la mitjana és de 62 quilograms amb valors entre els 8,8 quilograms d'Andorra la Vella i els 135,5 d'Ordino.

Cal destacar que els comuns han detectat que alguns ciutadans fan un mal ús d'aquestes instal·lacions dipositant-hi, ja sigui dins els diferents contenidors o a fora, materials que no són específics d'aquestes instal·lacions com per exemple pintures, fustes, roba o voluminosos. En aquest sentit, des de l'executiu es vol incidir en recordar que tots aquests objectes han de ser dipositats a les deixalleries comunals. Les minideixalleries, que els comuns instal·len als diferents pobles que conformen les parròquies, tenen la voluntat d'apropar la recollida selectiva als ciutadans i fer, per tant, que els sigui més senzill reciclar cert tipus de material.

stats