França ignora el debat sobre l'avortament a Andorra

El govern francès sosté que només les autoritats i la ciutadania andorranes poden decidir sobre aquest tema

França s'ha pronunciat sobre la polèmica de l'avortament a Andorra i ho fa passant de puntetes o, millor dit, mirant cap a una altra banda. L’Assemblea Nacional va respondre el dimarts de la setmana passada a la parlamentària de La République En Marche (LaREM), el mateix partit polític que el copríncep Emanuel Macron, Laurence Gayte, i ho va fer de manera molt concisa per dir que es tracta d'una qüestió que correspon dirimir als andorrans. Textualment, la resposta diu: "França, que situa la igualtat entre dones i homes al centre de la seva acció diplomàtica, està profundament compromesa amb els drets de les dones a disposar del seu propi cos i amb l’accés universal als drets sexuals i reproductius. La legislació andorrana sobre la interrupció voluntària de l'embaràs correspon principalment a les autoritats i ciutadans del Principat, dels quals França supervisarà acuradament qualsevol canvi".

D'aquesta manera, l'Assemblea Nacional dona presumptament per satisfeta la demanda de la parlamentària que, com a membre de la delegació de drets de les dones de l'Assemblea Nacional i com a membre d'un departament amb una frontera comuna amb el Principat d'Andorra, va demanar la implicació del ministre d'Afers Exteriors.

Gayte defensa que Andorra és un dels últims estats d'Europa, amb Malta, San Marino i el Vaticà, que prohibeix l'avortament, inclòs en cas de violació, incest, malaltia o malformació del fetus o perill per a la vida de la mare, i va afegir als seus col·legues francesos que tots els anys hi ha andorranes que viatgen a Espanya o França, per un cost d'entre 600 i 1.000 euros, per avortar. Gayte lamenta que algunes d'elles no poden pagar aquesta quantitat, recorrent a mètodes insegurs o clandestins d'avortament.