Publicitat
Publicitat

Fraternitat americana

Les cinc principals comunitats de residents llatinoamericans s'uneixen en una associació per col·laborar a nivell social i cultural

Les cinc principals comunitats de residents llatinoamericans a Andorra s'han agrupat sota una mateixa entitat per tal de poder col·laborar tant a nivell social com cultural. És per això que han creat la Lliga Americana del Principat d'Andorra (LLAPA), una entitat que han donat a conèixer aquest dijous al local que acaben d'estrenar a Santa Coloma.

De moment, l'entitat agrupa les cinc comunitats llatinoamericanes constituïdes legalment al Principat, l'argentina, la peruana, l'equatoriana, la veneçolana i la mexicana. Tot i això, els seus impulsors també han destacat que residents d'altres nacionalitats americanes a títol personal també se'ls han apropat per tal de prendre part de les activitats de la Lliga, com ara colombians, o fins i tot, un ciutadà dels Estats Units.

Inicialment la Lliga havia de cenyir-se únicament a les comunitats llatinoamericanes, però tenint en compte el cas d'aquest ciutadà nord-americà que ha mostrat interès, els impulsors de la iniciativa han decidit obrir-la també als Estats Units i al Canadà, per si mai algun resident d'aquests estats hi vol col·laborar.

L'objectiu principal de la Lliga, tal com ha explicat el seu president, Lorenzo Castillo, és promoure la relació entre els ciutadans americans que viuen a Andorra, "ajudar-los a integrar-se al Principat" i fomentar la solidaritat entre residents de diferents nacionalitats.

També volen promocionar la cultura dels respectius països i aconseguir fer-la arribar als andorrans a través d'exposicions i altres mostres artístiques, així com promoure els intercanvis culturals entre americans i andorrans.

Suport i assessorament

La LLAPA també vol ser un catalitzador per tal de permetre que aquelles comunitats que encara no estan organitzades legalment facin el pas per estar-ho. En aquest sentit, Castillo ha assegurat que els uruguaians ben aviat tindran la seva pròpia organització legal i s'integraran a la Lliga. Els xilens, mentrestant, ja els han demanat assessorament per constituir-se legalment.

A nivell burocràtic, la LLAPA també vol oferir tota l'ajuda necessària als nouvinguts que arriben al país i que necessiten informació sobre els tràmits necessaris per obtenir el permís de residència i treball.

Les activitats de la Lliga també tindran un caire lúdic i aprofitaran la gran sala polivalent i el bar que acaben de llogar a Santa Coloma per tal de fer-hi tot tipus d'activitats tradicionals dels respectius països, així com alguna d'andorrana, com un quinto que han previst per Nadal.

Per la seva banda la presidenta de l'entitat que agrupa als veneçolans, i que també és membre de la LLAPA, Gisela Brinzela, ha destacat que "totes les activitats estan obertes també al públic andorrà, ja que a la nostra entitat no s'exclou ni es restringeix el pas a ningú".

Des de la LLAPA calculen que actualment hi ha entre 2.200 i 2.500 residents llatinoamericans a Andorra, i confien que, almenys una bona part, es pugui agrupar a l'entorn d'aquesta nova entitat.