Societat 20/10/2015

La Fundació BPA es queda sense treballadors i deixa d'estar operativa

La institució ha pagat tots els deutes a les entitats que subvencionava

C.g.
3 min
Desapareix la Fundació BPA / Arxiu

Andorra la VellaLa Fundació Banca Privada d'Andorra deixarà aquesta setmana de funcionar com a tal. L'acomiadament de la seva gerent, Carme Garcia, la setmana passada, així com la reubicació dins del banc de la segona persona que feia funcionar la institució la deixen inoperativa després de set anys de trajectòria solidària. Durant aquest temps ha donant suport a institucions, entitats i ONG del país per tal que poguessin tirar endavant els seus projectes, mitjançant un capital econòmic que partia de l'1,9% dels beneficis de l'entitat bancària.

La crisi a Banca Privada d'Andorra que va esclatar a principis de març ha estat el que ha posat data de caducitat a la fundació. De fet, durant els mesos següents va tenir importants problemes per pagar subvencions que estaven aprovades per conveni. Ara bé, poc a poc s'hi ha anat fent front i totes les entitats i d'altres institucions vinculades a la fundació han anat cobrant les factures impagades. Un cop s'han saldat tots els deutes, i tenint en compte la situació general del banc, el funcionament de la Fundació BPA ha perdut tot sentit i ja no té cap mena d'activitat. La seva gerent deixarà el banc aquesta setmana i s'han cancel·lat tots els projectes i convenis que hi havia vigents. Jurídicament, però, segueix oberta.

Entitats afectades temen pel seu futur

La fi de la Fundació BPA té una important repercussió social per al país, tenint en compte que les entitats deixaran de cobrar importants quanties econòmiques que els permetien treballar, així com desenvolupar tasques solidàries per a la comunitat. És el cas, per exemple, de la Fundació Privada Tutelar. La subvenció que rebien de la Fundació BPA representava el 40% del que recapten en un any, segons explica la gerent interina del patronat, Marie Pierre Lauribe. ''El conveni ja està rescindit i ara cal buscar nous patrocinadors de manera ràpida'', afegeix, tot confiant que es trobaran i que podran seguir endavant amb els seus projectes.

Qui no té tan clar el futur de la seva entitat és la presidenta de l'Associació d'Amics Solidaris amb el Poble Sahrauí (ADSAPS), Lluïsa Hurtado. A dia d'avui ''no tenim res i de moment no ha respirat ningú''. La Fundació BPA pagava els vols dels nens i nenes provinents del Sàhara, i tot i fer finalment el pagament per aquest estiu passat, ara cal buscar noves col·laboracions si es vol portar de nou els infants a Andorra l'any vinent. L'ADSAPS està fent tràmits i enviant cartes perquè el projecte no mori.

Un altre dels afectats és el Taller Ocupacional Xeridell, que treballa per millorar la qualitat de vida i l'accés al món laboral de les persones amb discapacitat. Estava vinculat a la Fundació des del 2008. L'ajuda que rebien, d'uns 30.000 euros, era ''bastant significativa'' dins del pressupost global, segons assegura la directora de l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, Celine Mandicó. Malgrat tot, ''no s'ha deixat de fer res i la idea és que no es deixi de fer res en un futur'', ja que es vol tancar properament un acord de característiques similars amb una altra entitat per ''poder donar continuïtat a les nostres activitats''.

Per la seva banda, la Creu Roja andorrana rebia una subvenció per fer funcionar el cursos de primers auxilis per a nois i noies de segon cicle de primera ensenyança de tots els sistemes educatius del país. El conveni no s'ha renovat, motiu pel qual estan movent fils per trobar nous patrocinadors i que no mori el projecte, segons informa la directora de la Creu Roja, Isabel Castelao.

La Fundació BPA també subvencionava el Centre d'Acolliment Infantil la Gavernera, l'ONG Cooperand i l'associació Albatros, per a persones amb TDH.

stats