El 'Gloria' arriba amb força i continuarà fins aquest dijous al matí

La via d’accés a Arcalís es tallarà un cop tanquí l'estació per tal de fer les purgues pertinents

El temporal 'Gloria' ha arribat al Principat i la neu ha fet acte de presència a totes les cotes aquesta matinada de dimecres a causa d’una massa de núvols humida. Les precipitacions han deixat fins a 10 cm de neu a la vall central i s'han acumulat 80 cm de neu nova a la vall d'Orient i 50 cm a la vall del Nord. Des del Servei Meteorològic Nacional han explicat que durant el matí hi ha hagut una pausa amb precipitacions febles però que durant la tarda tornarien les  precipitacions intenses amb cota de neu a tot el Principat, que es preveu que deixi fins a 20 cm a la vall central. 

Les precipitacions disminuiran al vespre per l’arribada d’una massa d’aire càlida que tant sols deixarà neu a partir de 1.900 metres. Tot i així, des del servei alerten que durant la nit i la matinada de dijous hi haurà una baixada de la temperatura que tornarà a deixar nevades a totes les cotes del país i s’allargaran fins el matí d’aquest dijous. Des de Protecció Civil es demana precaució pel risc d’allaus, que es troba a nivell 4. Tal com ha indicat el seu director, Cristian Pons, de moment no es preveu augmentar a fase 5.

El director de Mobilitat, Jaume Bonell, ha alertat que el principal problema a les vies és “la carretera hipergelada” entre la Massana i Escaldes-Engordany i d'Encamp a Escaldes-Engordany, amb trajectes que s'allarguen més d'una hora i mitja entre Encamp i Escaldes i també amb llargues retencions que poden arribar a les 2 hores entre la Seu d'Urgell i Andorra la Vella. “Prudència i paciència”, ha recomanat Bonell als conductors que es troben a les carreteres i també ha demanat que s'utilitzi el transport públic si no es té confiança en conduir sobre neu. A més, ha indicat que no esperaven aquesta nevada de la matinada i ha destacat "que és una neu de primavera, molt humida" i que "amb el pas del trànsit s'ha compactat i ha convertit en pistes de gel alguns accessos".

Bonell també ha indicat que des de les 6 del matí hi ha 11 patrulles de policia, que juntament amb els comuns, estan controlant l'ús d'equipaments especials i imposant les respectives sancions. D'altra banda, ha remarcat que les 40 màquines llevaneus estan en funcionament des de primera hora, el que passa és que "una nevada que afecta els 400 km de xarxa viària és complicada". Tot i així, de cara a la nevada d'aquest dijous, ha manifestat que les màquines estaran tota la nit fent treballs preventius i de neteja de les calçades.

Els camions tenen restriccions en l’accés a França i la circulació és complicada fins a Ax-les-Thermes. La neu també està provocant que el transport públic es trobi col·lapsat. En aquest sentit, Bonell ha indicat que durant uns moments s'ha tallat la carretera en aquests dos punts per tall de desgelar-la, tot i que en aquests moments el trànsit ja es troba normalitzat.

La fase groga està activada des de la frontera hispanoandorrana fins a Anyós a la vall del Nord i fins a Canillo a la vall d’Orient, amb neu a la carretera i l’obligatorietat d’ equipaments especials. A partir de l’encreuament de Sispony i de Canillo la fase és taronja, amb gel a la carretera. La fase negra, amb la via intransitable, s’ha instaurat al Port d’Envalira, la Coma de Ransol, a la carretera de Montaup i a la carretera de Sorteny. També s'ha tancat el coll de Pimorent i s’està valorant mantenir oberta la via d’accés a Arcalís. Pons ha comentat que es preveu el tancament de l'accés a Arcalís després del tancament de l'estació. "Farem les purgues de nit per poder tornar a obrir la carretera de manera segura per dijous".

D'altra banda, sobre els arbres caiguts en carreteres de diferents punts del país, Pons ha declarat que durant tot l'any es fan treballs preventius. "Són treballs que no es fan d'un dia per l'altre i que malauradament potser sí que hi havia alguna zona que quedava per netejar". Tot i així, no ha volgut fer cap balanç de la situació, ja que encara estan en alerta. "El balanç es farà aquest dijous quan acabi el fenomen", ha conclòs Pons.

D'altra banda, FEDA ha informat que a causa de l'acumulació de neu, hi ha hagut talls en les línies que comuniquen amb França i Espanya, que han provocat que hi hagi hagut alguns microtalls en diferents punts del país. Tot i així, des de la companyia asseguren que, a hores d'ara, els talls estan resolts. A Caldea, s'han produit microtalls durant la matinada que han provocat que a les 10 del matí no es pogués obrir l'espai termolúdic. Una cinquantena de persones han estat desviades a Inúu, i a les 12 el servei s'ha restablert.

Les afectacions a les vies del Principat han anat més enllà de la neu. En aquest sentit, els bombers estan efectuant sortides al llarg de tot el matí, principalment, per caigudes d'abres. A la carretera de Fontaneda la caiguda d'un arbre ha tallat la circulació, impedint que els vehicles poguessin passar. Els bombers estan treballant en la seva retirada, mentre que el COEX intenta treure arbres caiguts de les carreteres d'altres punts del país, com per exemple a Juberri.

Una setantena d'efectius més a Andorra la Vella

El comú d’Andorra la Vella ha informat a través d’un comunicat de l’activació d’una setantena d’efectius al carrer per l’arribada del temporal des d’aquesta matinada, amb una setantena d’efectius a banda del Servei de Circulació. Cinc vehicles equipats amb pala i saladora estan retiran durant el matí d’aquest dimecres la neu de les vies principals. A més, quatre quads equipats i un multicultor netegen les voravies i el passeig del riu.

Des de la corporació ha recordat a la ciutadania la obligatorietat de retirar la neu i mantenir neta la vorera del seu terreny, local, comerç, edifici o finca, evitant llençar la neu acumulada a la calçada i deixant-la amuntegada sobre la voravia per tal que els operaris del comú la puguin retirar. D’altra banda, s’ha tancat l’acccés a l’aparcament Fener 1 i l’accés al carrer Prada Casadet, on els operaris estan retirant les branques per evitar accidents. La resta d’ aparcaments comunals de la parròquia estan oberts i amb les barreres pujades. L’accés a la plaça del Poble està limitat des de primera hora del matí perquè el pes de la neu ha fet caure el sostre de llum de Nadal.

Encamp obre tots els aparcaments horitzontals

D'altra banda, el comú d'Encamp també ha obert tots els aparcaments horitzontals amb barrera, fins a nou avís, amb la finalitat d'agilitzar els treballs de treta de neu. Pel que fa als abonats dels aparcaments afectats amb l'obertura de les barreres, si no poden estacionar per trobar-se el pàrquing complet, tindran reservada una plaça a l'aparcament dels Arínsols o al del complex, sense cost addicional. Prèviament hauran de trucar al telèfon del servei d'aparcaments per proveir-se d'una targeta.

Tanmateix, es demana a tots els ciutadans la seva col·laboració retirant els vehicles de la via pública, amb la finalitat de poder dur a terme la treta de neu de forma efectiva.

Activat el Pla d’actuació de nevades de la Seu

L’ajuntament de la Seu d’Urgell ha activat des de primera hora d’aquest dimecres al matí el Pla d’actuació de nevades del municipi per abordar la intensa nevada, iniciada aquesta matinada, per retirar la neu de voreres, accessos a edificis públics i ferm dels carrers de la ciutat amb l’objectiu de facilitar la mobilitat a tot el terme municipal.

Pel que fa a les incidències de la nevada en el funcionament dels diferents centres escolars de la Seu i Castellciutat, el col·legi Albert Vives ha hagut de suspendre les classes per manca de llum i calefacció a causa d’una avaria que afecta la zona.

Des de l’escola i institut La Valira s’ha informat que “molts” docents no han pogut arribar fins al centre, fet que comporta “no poder garantir el desenvolupament de les classes amb normalitat”. També hi ha alumnes que no han pogut arribar al centre. La resta de centres educatius no presenten, ara per ara, cap incidència.