Societat 25/11/2020

Multa de 200 euros per no dur la mascareta i de 500 per saltar-se el confinament

El Govern agilitza el procediment per cobrar les sancions per saltar-se les mesures antiCovid

ARA Andorra
2 min
Els ministres de Salut, Martínez Benazet, i de Justícia i Interior, Rossell, aquest dimecres / SFG

Andorra la VellaEl Govern ha aprovat aquest dimecres la modificació de la Llei qualificada de Seguretat Pública i de la Llei general de Sanitat, que “preveu mesures obligatòries per protegir la salut pública”, segons ha introduït el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell. “L'objectiu és reforçar la base jurídica d'aquestes dues lleis, que ara potser no donen totes les garanties, o les donen a llarg termini”, ha afegit el ministre. Un dels aspectes destacats és que la modificació facilitarà que el Govern pugui requerir els comuns perquè els agents de circulació realitzin, per exemple, inspeccions. També preveu un règim sancionador “molt més àgil”, amb la imposició de multes en el cas de faltes lleus, perquè es tramiten a través de Seguretat Pública. Les modificacions és previst que entrin en vigor durant aquest mes de desembre.

Que les infraccions lleus es puguin tramitar i sancionar a través de la llei de Seguretat Pública significa que la seva tramitació sigui molt més àgil i que, per exemple, un policia que vegi algú sense mascareta pugui fer un atestat i ja li pugui imposar la sanció a l'infractor. “Els terminis són molt més curts i les sancions són molt més efectives”, ha observat Rossell.

Les multes aplicables a les sancions lleus, que són de 200 euros, es posen en casos de no utilitzar els elements de protecció ordenats –com les mascaretes– o per participar en activitats quan aquestes estiguin restringides per les autoritats. En una escala superior, que obeeix a un procés sancionador més lent, superar l'aforament màxim en locals o saltar-se un confinament comporta una multa de 500 euros. I saltar-se una restricció de mobilitat, més de 1.000 euros. Les sancions es disparen quan algunes d'aquestes conductes siguin reincidents.

D'altra banda, la llei de salut també preveu la possibilitat d'aprovar la realització de proves diagnòstiques en centres públics o privats autoritzats i que persones privades puguin fer proves als seus clients i usuaris. "La llei dona més empara jurídica", ha expressat Benazet, qui ha recordat que la intenció de l'executiu és cribrar com més gent millor, i la modificació "ens permetrà sempre habilitar més punts de cribratge de tests d'antígens". Ha remarcat que l'objectiu és arribar al Nadal amb el màxim de punts possibles de detecció de la malaltia, però la llei no preveu que se'n puguin fer els turistes perquè "no hem volgut que fos un reclam per venir al país a fer-se la prova". Tot i així, ha declarat que no descarten que per tal de garantir la seguretat al Principat, es doni aquesta possibilitat. "Tot això serà fruit de les converses amb els països veïns", ha indicat el ministre.

També permet, en cas de risc per a la salut pública, la possibilitat d'immobilitzar productes alimentaris, així com tancar espais, locals i establiments d'ús públic com a mesura cautelar mentre es prepara el procediment sancionador. De fet, la llei preveu que es pugui sancionar a qui revesteixi un perill immediat perquè hi hagi símptomes que pugui tenir la malaltia o sigui un contacte, i no es vulgui fer la prova. "La llei està prevista per aquelles persones que poden presentar un risc per a altres", ha declarat Benazet.

stats