El Govern demanarà una PCR prèvia als turistes que pernoctin al país

Es treballa en establir quantes seran les nits de pernoctació a partir de les quals caldrà aquest test previ

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha posat en relleu aquest dimarts que el Govern treballa en establir el protocol a través del qual es demanarà que els turistes que vinguin aquest hivern al país a passar diversos dies hagin d'aportar una PCR o TMA negativa a l'hora de fer la reserva de l'hotel per certificar que no estan infectats. Ara com ara es treballa en establir quantes seran les nits de pernoctació a partir de les quals es demanarà aquest test previ, segons ha manifestat Martínez Benazet, afegint que això s'articularà a través de l'aprovació d'un decret que ho determinarà. De fet, ha manifestat que aquesta setmana ja hi podria haver definida l'estratègia.

Així, el ministre de Salut ha manifestat, en el marc de la seva compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat, que es treballa perquè els turistes hagin "d'aportar un resultat negatiu" per poder fer la seva estada al país i tot i que ha manifestat que s'estan acabant de definir els dies que es podrien demanar, ha assenyalat que podrien ser més de tres o quatre, ja que ha descartat que persones que vinguin per pocs dies o que arribi i tornin al seu país el mateix dia hagin de certificar un resultat negatiu.

L'excepció, ha manifestat, serà amb els països amb qui Andorra té un conveni, és a dir, Espanya, França i Portugal, ja que amb aquests estats existeix "un sistema de repatriació ràpid" que permetria el retorn al país en cas de malaltia. També es demanaran assegurances de repatriació. Precisament l'estratègia a seguir de cara a la temporada d'hivern ha estat objecte de preguntes del president de la comissió legislativa, Jordi Font, i de la seva companya al grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela. Així, a més de detallar el treball que s'està fent amb aquests tests previs el ministre també ha manifestat que l'executiu donarà "llibertat" a aquelles empreses privades que vulguin fer tests als seus clients, però ha remarcat que demanaran "una tècnica homologada i un protocol" en cas que hi hagi positius, ja que caldrà fer-ne el seguiment.

El titular de Salut ha reiterat que es preveu que cada setmana s'arribi a cribrar un 40% de la població i ha detallat que el personal dels centres sociosanitaris es cribraran cada dia o cada dos i que els residents a aquests centres, els professionals de la salut (amb algunes excepcions en què es farà amb més freqüència); els professionals dels cossos especials; el sistema educatiu; el centre penitenciari i les persones que treballin de cara al públic, com ara personal del comerç, hotels, bars i restaurants es cribraran cada setmana.

Quant al cost la crisi sanitària també ha detallat, a preguntes de Vela, que entre les contractacions ja fetes i les que encara s'han de fer es comptarà amb un metge més d'urgències, tres anestesistes i dos geriatres i que pel que fa a infermeres, els reforços seran de 21 professionals i una que treballarà a mitja jornada. També s'incorporaran 18 auxiliars d'infermeria. Hi ha algun d'aquest personal amb caràcter eventual i tal com ha detallat el ministre l'impacte en el pressupost de l'any que ve serà d'1,7 milions d'euros. També ha explicat que en període de més pressió sobre el sistema es preveuen reduir l'activitat quirúrgica en períodes curts i revisables i en aquest sentit, ha afegit que les intervencions que en les darreres setmanes s'han deixat de fer es recuperaran en les següents. A més, ha manifestat que malgrat que les urgències s'hagin reduït de manera important (una reducció de les pediàtriques d'un 37% i de les altres d'un 20%) es treballa amb el Col·legi de Metges per potenciar el sistema de permanències mèdiques.