El Govern destaca l'avenç de la llei de serveis socials per dotar els cuidadors d'eines que "abans no existien"

El ministeri se suma a la celebració del dia de les persones que tenen cura dels altres amb l'edició d'una guia, tallers i una xerrada

El ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior s’ha unit aquest any a la celebració del Dia del cuidador amb un seguit d’accions entre les quals tallers per a professionals i per a famílies, una conferència de la presidenta de la Fundació Pilares per a l’Autonomia Personal, Pilar Rodríguez, i l’edició d'un miler d’exemplars de la guia ‘Cuidar. Cuidar-se i sentir-se bé’, els drets de la qual ha cedit la Fundació Pilares al Govern. La intenció d’aquesta edició és donar “eines a les persones” que es dediquen a la cura d’altres. El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, ha posat en relleu que la implantació de la llei de serveis socials i sociosanitaris ha suposat un seguit de prestacions, ajuts i recursos “que abans no existien”, com per exemple els serveis de respir, que són “imprescindibles” per als cuidadors.

La demanda d’aquests nous recursos i ajudes, segons ha exposat Espot, varia d’unes èpoques a unes altres i, per exemple, els recursos de respir se solen demanar molt en èpoques estivals i períodes de vacances. En canvi, la demanda dels centres de dia es mantenen estables en els darrers anys. En el cas dels projectes de respir, Espot ha incidit que cal “trencar tabús” perquè les persones entenguin que deixar un familiar uns dies en un centre no vol dir que se’n desentenguin sinó que suposa un descans i que puguin reprendre “la seva tasca de manera revigoritzada”.

La Fundació Pilares i el ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior han signat un conveni, tal com s’ha esmentat, a través del qual l’executiu pot editar la guia que l’entitat va publicar fa un parell d’anys i en pot fer difusió després de la seva traducció al català. Rodríguez ha manifestat que és “molt important” per als cuidadors que se’ls comprengui i se’ls recolzi, tenint en compte que el seu rol pot acabar “sobrecarregant” les famílies. La guia, ha remarcat, vol ser “un instrument valuós” perquè tant cuidadors no professionals com els que sí ho són tinguin les eines necessàries al seu abast per fer-se càrrec de la persona malalta.

Pel que fa als tallers, hi ha hagut una participació d’una quarantena de persones al dels professionals i de 25 al de les famílies. Aquestes formacions han anat a càrrec de personal de la fundació. Tal com ha remarcat Espot, els cuidadors són un “espectre molt ampli” ja que cal diferenciar entre els que se’n dediquen de manera professionals i els que no i, ha insistit, a cadascun cal donar-los les prestacions i les ajudes concretes.