Publicitat
Publicitat

El Govern millorarà l'estat de les conques dels rius d'Aixirivall, Aubinyà i Llumeneres

Aquesta mesura, que també inclou l'arranjament de trams de riu a Canillo i Encamp, s'aplica després dels darrers episodis de desbordaments succeïts a Sant Julià a causa del creixement del cabal del riu

El Consell de Ministres, a proposta del ministeri d'Ordenament Territorial, ha aprovat aquest dimecres l'adjudicació relativa a la redacció i la direcció facultativa de cinc projectes de millores hidràuliques a les parròquies de Canillo, Encamp i Sant Julià de Lòria. Precisament, Cinca ha explicat que aquesta mesura, que respon a la voluntat del Govern de neteja els rius del país dels residus sòlids i de la vegetació, s'aplica després dels darrers episodis de desbordaments succeïts a Sant Julià a causa del creixement del cabal del riu i un cop recollides les demandes efectuades pel mateix Comú.

Així, les millores hidràuliques dels rius de la conca del riu d'Aixirivall i Llumeneres, que tenen un termini previst de vuit mesos, s'ha adjudicat a l'empresa Euroconsult, SA, mentre que les millores a la conca del riu d'Aubinyà, adjudicades a la mateixa empresa, tenen un termini de quatre mesos. Pel que fa a la resta d'accions, les millores al riu Aixec i de les Pardines, s'ha adjudicat a l'empresa COIDEA, la del riu Montaup a Pereriba-Sergi Riba i, finalment, la del riu Valira d'Orient, entre la zona d'Aina i la zona de Sella, s'ha adjudicat a Suport EC, SA.

Dins l'àmbit del manteniment dels rius, el Consell de Ministres, a proposta del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, també ha aprovat un concurs públic per a la licitació de la neteja de residus, arranjament de vegetació i restauració dels marges dels cursos d'aigua, un projecte per al qual el Govern també ha recollit les peticions dels comuns. Tal com ha explicat Cinca, aquesta mesura es pren per evitar que en cas de creixement del cabal dels rius, "aquests acabin provocant conseqüències no desitjables".

La gestió de la vegetació de ribera consisteix a talar, podar i desbrossar la vegetació del llit i dels marges de diferents cursos d'aigua del país. L'objecte dels treballs és minimitzar el risc que podria suposar aquesta vegetació per obstaculitzar la correcta circulació de l'aigua en cas d'avingudes importants. Tanmateix, aquesta neteja permetrà mantenir l'equilibri ecològic dels rius i afavorir un bon desenvolupament de la vegetació de ribera present, sempre seguint les directives dels tècnics del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat. També es realitzaran les actuacions de poda i desbrossa que escaiguin per evitar l'acumulació de residus o per raons de seguretat de la població. El concurs és de caràcter nacional i la data límit de presentació de les ofertes és l'11 d'agost.

Nou aparcament a Prada de Moles

El Govern ha acordat aquest dimecres cedir al comú d'Encamp un terreny situat a la Prada de Moles que servirà de zona d'aparcament de les noves instal·lacions esportives construïdes pel comú d'Encamp. D'aquesta manera, el terreny cedit pel Govern, amb una superfície de 5738,66 metres quadrats, permetrà al comú encampadà pal·liar temporalment la manca de places d'estacionament en aquesta zona i millorar l'accés a la ciutadania a les instal·lacions esportives.

A tal efecte s'ha establert un conveni de col·laboració entre les dues administracions. En el text s'estipula que la cessió d'ús del terreny és a precari, i condicionada a la premissa de conservar, per part del Govern en tot moment, la reserva de sòl sobre el terreny. Segons el conveni, el Comú d'Encamp promourà els treballs necessaris per adequar el terreny a la utilització com a aparcament públic descobert, i la construcció dels serveis auxiliars d'aquest, i n'assumirà les despeses derivades.