Publicitat
Publicitat

Habitatges per a ús turístic, registrats

La llei fixa més obligacions per als habitatges que es destinen a ús turísic amb la voluntat de frenar l'increment

Tots els habitatges d'ús turístic hauran de tenir un número de registre de turisme que hauran de fer constar en la publicitat que facin del seu allotjament. A més, aquesta inscripció s'haurà de fer independentment de si la compensació que es percep és econòmica o no. Aquest és un dels requisits que inclou la nova Llei general de l'allotjament turístic que han presentat aquest dijous al matí el ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, i el cap de l'Àrea de Planificació turística i econòmica, Sergi Nadal.

El ministre ha incidit en el fet que una de les problemàtiques més importants dels darrers anys ha estat l'augment molt significatiu dels apartaments destinats al turisme als quals la llei del 2008 no va posar "massa restriccions" la qual cosa ha fet que des del 2010 els llits en aquests apartaments (uns 2.000) s'hagin doblat i ara el que es busca és "frenar" aquest increment amb nous requisits que facin també que les obligacions siguin "equitatives" respecte de les que es demana a la resta d'establiments, i que per tant no "sigui tan fàcil" com fins ara que hi pugui haver allotjaments d'aquest tipus. De fet, ha recordat que en base a les darrrers dades de què disposa, el volum d'apartaments d'aquest tipus que operarien de forma irregular estaria al voltant dels 300. També ha destacat el fet que aquesta llei "arriba en un moment interessant per al sector" un cop superada la crisi més complicada i en vista a adaptar-se a les noves exigències dels clients i ha emfasitzat que entre els objectius, també hi ha, a banda de l'equitat, combatre els allotjaments il·legals, incrementar la qualitat dels serveis i garantir la seguretat dels visitants.

Així, altres obligacions per als habitatges que es dediquin a ús turístic que també s'inclouen en aquesta llei fan referència al fet que la comunitat de veïns en què hi hagi un d'aquests allotjaments es podrà oposar que operi com a tal, la qual cosa hauran de fer constar als estatuts. Així, tal com ha comentat Nadal, el propietari d'algun d'aquests habitatges (que ara passen a anomenar-se habitatges d'ús turístic i inclouen no només apartaments sinó també estudis, cases, xalets o cases adossades) hauran de presentar una declaració jurada en què consti que ha informat la comunitat de propietaris i que no prohibeix aquest ús. La nova llei obligarà els edificis de més de 10 habitatges en els quals la majoria dels apartaments es lloguin a turistes a un canvi d’ús, de residencial a hoteler. Aquest canvi és fins i tot obligatori per a aquells que ja estiguin operant i que no hauran de complir, en canvi, la norma del 75% que preveu que en edificis de més de 10 habitatges, si més del 75% es dediquen a aquest ús, el 100% de l'edifici sigui per a aquesta finalitat. Això es fa d'aquesta manera, segons Nadal, per evitar que aquells immobles en què viuen ara com ara inquilins "hagin de marxar".

A més a més, si un propietari té un o dos habitatges no caldrà que faci la inscripció al registre de comerç ja que es considera que la declaració ja es fa a través de l'IRPF i a partir de tres allotjaments, caldrà que hi hagi una empresa de gestió al darrere. Si aquesta empresa té cinc o més habitatges haurà de tenir, a més, una oficina d'atenció al públic almenys durant vuit hores.

Tipus d'allotjament

La llei determina la modalitat d'allotjaments que es fixen en establiments hotelers (hotels i aparthotels, hostals residències i pensions); apartaments turístics, que es classifiquen d'una a cinc estrelles tot i que no serà obligatori; càmpings en els quals s'incorpora com a novetats les àrees d'acollida d'autocaravanes i d'estada d'aquests vehicles; allotjaments rurals (casa rural i borda, per als quals s'elimina l'exigència d'ús hoteler) i la modalitat d'allotjaments complementaris: albergs i cases de colònies, refugis de muntanya, bordes de muntanya (una novetat respecte del text actual) i allotjaments atípics, que es definiran per reglament.

Reglaments

De la llei se'n derivaran 21 reglaments el primer dels quals serà el dels hotels en què es tindrà en compte els serveis a més a més dels equipaments a l'hora d'atorgar la classificació. A més, i segons la llei, s'incidirà en la inspecció dels establiments dedicats al turisme, per la qual cosa s'haurà d'incorporar més inspectors segons ha destacat el ministre. La llei també incorpora com a sanció la rebaixa de la categoria en cas d'incompliment o alteració dels requisits o les condicions d'autorització per a la classificació.