Publicitat
Publicitat

'El xiscle de la sirena', història i intriga a parts iguals

L'escriptor i periodista, Josep Maria Ràfols, ha presentat la novel·la guanyadora del Premi Fiter i Rossell 2016

'El xiscle de la sirena', aquest és el títol de la novel·la guanyadora del premi Fiter i Rossell 2016 i que aquest dijous a la tarda a la llibreria La Puça s'ha presentat en societat de la mà del seu autor, Josep Maria Ràfols. L'escriptor ha destacat "la gran sort" que ha tingut en rebre aquest premi en la seva primera novel·la i ha comentat "la gran sorpresa" que ha suposat aquest reconeixement després de tants anys dedicat al món del periodisme escrit i televisiu.

"Ha estat una gran recompensa i sobretot un alliberament", amb aquestes paraules Ràfols ha posat en relleu la importància d'aquesta obra en la seva nova etapa com a escriptor. Una experiència que segons Ràfols tindrà continuïtat en els pròxims anys amb més novel·les. En aquest sentit, el periodista i escriptor ha explicat que "després d'estar tants anys lligat a escriure en un temps determinat i amb certes limitacions, ara ha arribat el moment de deixar-me anar".

Pel que fa a l'obra, 'El xiscle de la sirena' fa un recorregut per diferents etapes de Barcelona i el seu procés d'obertura amb una visió històrica basada en un any d'investigació, tal com ha indicat Ràfols. A més, la novel·la combina el factor històric amb la intriga, atès que tot es desenvolupa en el marc d'un triangle amorós d'una autoritat militar barcelonina, una ballarina del teatre de la Santa Creu i un conqueridor italià. El relat d'una dona maltractada -casada contra la seva voluntat- acaba derivant-se en el seu suïcidi al mar convertint-se en una sirena. La creació d'una secta al voltant de la figura d'aquesta sirena acaba desenvolupant una narració que s'allargarà al llarg dels segles en un final apocalíptic amb la venjança com a principal motivació.

Demanat pel títol, Ràfols ha explicat que habitualment hi ha visió "dolça i encantadora" de les sirenes, malgrat que en aquesta ocasió es tracta d'una sirena "diferent, ja que busca venjança per la situació que està vivint".

A més, la novel·la inclou un petit detall a Andorra, ja que dos dels protagonistes que fugen de França per la guerra de religions acaben al poble de Pal on formen part de la construcció d'un nou absis per incloure el retaule desitjat pel mossèn a l'església del poble. Ràfols també ha destacat que "volia dedicar una petita pinzellada a Andorra com a terra d'acollida de gent perseguida a altres llocs".