Publicitat
Publicitat

Identifiquen Narcís Casal com l'autor de les imatges inèdites de la Guerra Civil

Narcís Casal Vall (Barcelona, 1911-1987) va ser un dels fundadors al costat dels seus germans, Jaume i Joan, del segell editorial Casal i Vall, a Sant Julià de Lòria, el 1956

L’Àrea d’Arxius i Gestió de Documents del Departament de Patrimoni Cultural del Govern ha informat del resultat de la recerca en relació al fons fotogràfic que l’Arxiu Nacional d’Andorra va adquirir el desembre passat. Es tracta d’una col·lecció de fotografies del període de la Guerra Civil espanyola preses per un autor desconegut. La documentació ha permès identificar i entendre els fets i donar a conèixer l’autor d’aquestes imatges i de la resta del fons fotogràfic: Narcís Casal Vall (Barcelona, 1911-1987), un dels fundadors al costat dels seus germans, Jaume i Joan, del segell editorial Casal i Vall, a Sant Julià de Lòria, el 1956.

Entre d’altres imatges, es van trobar tres fotografies d’homes morts, de les quals en destaca una en la qual es veu com un grup d’homes en mostra un a la càmera. La imatge, sense cap suport documental, va fer plantejar una hipòtesi de treball sobre qui era la persona morta, qui l’havia mort i per què.

Després de cercar en diferents fons d’arxius i centres documentals relacionats amb la Guerra Civil espanyola, la hipòtesi no es confirmava i, al contrari, els dubtes eren més grans. Els experts de l’Àrea d’Arxius i Gestió de Documents van treure l’entrellat del fons de la Batllia Episcopal conservat al l’arxiu propi i, en concret, en la sèrie de visures i aixecaments de cadàvers. Els tres homes, dos d’ells veïns de l’Alt Urgell (la Vansa i Noves de Segre), van morir d’esgotament, gana i fred a les muntanyes de Perafita-Claror escapant de la Guerra Civil espanyola.