Societat 29/05/2018

Increment de joves atesos per Afers Socials

L'àrea de suport a tutelats i extutelats passa de 37 expedients del 2016 a 89 del 2017

Ana
4 min
Un moment de la roda de premsa que han ofert el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, i la cap de l'àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats, Aurembiaix Semis. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaL’àrea de suport als joves tutelats i extutelats va atendre al llarg del 2017 un total de 89 persones, una xifra que s’incrementa respecte a la que es va registrar el 2016, quan el volum d’expedients es va situar en 37. Cal destacar, però, que també han passat de dos a quatre els serveis adreçats a aquest col·lectiu en aquests dos anys. Quant a aquesta xifra total, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha assenyalat que tot sembla indicar que “ha anat augmentant”, tot i que és difícil concretar-ho del cert ja que alguns recursos no existien abans. De totes maneres, cal tenir en compte que “el consum de tòxics” entre els joves s'ha incrementat i, per tant, això pot estar directament relacionat amb l’increment de persones ateses. El ministre d’Afers Socials ha afegit que, un cop es posi en marxa el centre residencial d’educació intensiva (“si pot ser abans de finals d’any”), “quedarà degudament completada la xarxa de recursos socials que els joves en situació de risc necessiten” tenint en compte les necessitats actuals, tot i que ha reconegut que aquesta xarxa ha de ser “dinàmica”, perquè les necessitats poden anar canviant amb els anys.

La cap de l’àrea de Suport als Joves Tutelats i Extutelats, Aurembiaix Semis, ha destacat que els programes que integren aquesta àrea se centren en tres àmbits com són la prevenció i la intervenció comunitària; l’acompanyament a l’emancipació i la inserció social, i l’educació intensiva als joves amb necessitats especials. On s’han atès més persones és a través del servei d’orientació als joves en situació vulnerable, 43; seguits dels 31 als quals es va donar suport a través de l’espai per als joves tutelats i extutelats. D’altres 15 es van beneficiar de la prova pilot del servei d’atenció als adolescents en risc. D'altra banda, altres sis també es van beneficiar del Pla de xoc Rmoute, per a joves amb un expedient judicial i que presenten problemes conductuals i de consum de tòxics, i que es va posar en marxa durant el segon semestre del 2017.

Pel que fa al servei d’orientació als joves en situació de vulnerabilitat, cal destacar que es treballa amb aquells que tenen entre els 16 i els 25 anys i que necessiten algun tipus de suport per assolir l’autonomia plena. Així, se’ls acompanya en l’àmbit formatiu i laboral, se’ls dona suport econòmic i també en matèria d’habitatge i l’àmbit personal. On s’ha donat més suport és en el formatiu i laboral, amb 38 joves, pels 15 que han necessitat suport econòmic. Pel que fa al perfil, majoritàriament tenien 18 anys (15 en total), de nacionalitat andorrana (29), de sexe masculí (26) i que han patit negligència o abandonament per part dels referents (20). 26 vivien amb la família biològica, 24 estaven actius i 15 presentaven consum de cànnabis i 13 d’haixix.

Pel que fa a l’espai de suport als joves tutelats i extutelats, cal destacar que dels 31 atesos d’entre els 16 i els 25 anys, se’ls dona suport en el procés d’emancipació. 24 van rebre suport econòmic, 22 formatiu o laboral i 12 sobre habitatge. Majoritàriament tenien 18 anys (12), de nacionalitat andorrana (19), de sexe femení (21) i 29 havien patit negligència per part dels referents. 24 consumien haixix i 23 cànnabis, ja que alguns consumeixen els dos tòxics.

Pel que fa al Servei d’Atenció als Adolescents en Risc (SAR), durant el 2017 es va fer una prova pilot en què es va donar suport a 15 joves d’entre els 12 i els 16 anys. Es pretén la inserció social i els joves han participat en propostes que han tingut lloc els dilluns i els dimecres, amb una assistència del 88,5%. Aquests joves han dut a terme diferents activitats d’integració social, formatives, esportives i lúdiques. Aquest any s'implicarà molt més els punts joves de tal manera que es potenciaran les activitats comunitàries d'aquests joves.

A l’últim, pel que fa al Pla de xoc Rmoute es va posar en marxa el segon semestre del 2017 amb la voluntat de donar resposta immediata a un grup de sis joves d’entre els 12 i els 18 anys amb un expedient judicial i que presentaven problemes conductuals i consumien tòxics. Se’ls ha fet 54 acompanyaments. Tal com ha destacat Semis, durant la intervenció s’ha observat “una millora en la situació personal, en l’àmbit formatiu/laboral i en la salut” i també s’ha aconseguit reconduir aspectes bàsics de convivència familiar. Quatre d’aquests joves vivien a l’habitatge familiar i dos en altres institucions; cinc han seguit un itinerari laboral i un altre acadèmic i quatre estaven sent seguits per la Unitat de Conductes Addictives; un per Salut Mental i un altre no feia cap seguiment complementari.

Tant Espot com Semis han explicat que durant el 2017 s’ha treballat en el disseny del model de protecció i educació intensiva del centre residencial que es vol posar en marxa a finals d’aquest any o principis del 2019. Ara s’està dissenyant la infraestructura, que està pensada per a quinze joves, tenint en compte les dades de joves que haurien estat susceptibles d'utilitzar aquest servei entre el 2009 i el 2016, 45 en total. La posada en marxa d’aquest centre, segons Espot, no ha de suposar que els joves atesos per l’àrea s’incrementin, ja que alguns estan derivats a espais de fora i d’altres estan sent atesos a través d’altres recursos.

stats